Horolezci jsou doma: Z Pákistánu se vyplatili | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Horolezci jsou doma: Z Pákistánu se vyplatili

Vrtulník pákistánské armády ve středu převezl do bezpečí české horolezce Jakuba Vlčka a Petra Macka i jejich kolegu z Pákistánu Vadžídulláha Nagrího.
Vrtulník pákistánské armády ve středu převezl do bezpečí české horolezce Jakuba Vlčka a Petra Macka i jejich kolegu z Pákistánu Vadžídulláha Nagrího. (ČTK/Profimedia )

Zaplatili, pustili je domů. Horolezci Jakub Vlček a Petr Macek, kteří v Pákistánu zdolali vrchol hory Rakapoši (7788 m n. m.), při sestupu se dostali do problémů a vysvobodit je musel vrtulník, jsou v Česku.

Tamní úřady je odmítaly pustit, dokud nezaplatí v přepočtu 515 tisíc Kč za záchranu. Dvojici Čechů peníze neposkytla pojišťovna Uniqa ani náš stát. „Zdolávali horu v oblasti nedoporučené ministerstvem zahraničí pro cestování českých občanů a zároveň porušili místní pravidla pro výstup na tuto horu,“ vysvětlila mluvčí pojišťovny Eva Svobodová.

Včera ale návrat mužů oznámil ministr zahraničí Jakub Kulhánek (37, ČSSD) a poděkoval Pákistánu za vstřícnost. A kdo dal prachy? „Oba zaplatili zatím pouze poplatky ve výši 4500 USD (zhruba 100 000 Kč). Uhrazení zbývající dlužné částky se bude řešit. V této fázi již jde o soukromoprávní věc obou dotčených,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.