Fiala slíbil domácnostem úsporu: Jak cenovému šoku čelit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Fiala slíbil domácnostem úsporu: Jak cenovému šoku čelit?

Tisková konference k představení priorit českého předsednictví v Radě EU: Premiér Petr Fiala (ODS) (15.6.2022)
Tisková konference k představení priorit českého předsednictví v Radě EU: Premiér Petr Fiala (ODS) (15.6.2022) (ČTK / Vondrouš Roman)

Podle premiéra Petra Fialy (57, ODS) se mraky nad Českem hned tak nerozplynou. „Musíme pomoci lidem a firmám, aby zvládli cenový šok, který nás v souvislosti s energiemi v následujících měsících čeká,“ řekl ve středečním projevu. V něm mluvil i o konkrétní pomoci.

SLEVA S TARIFEM I PŘES 15 TISÍC

Na pomoc domácnostem se chystá tzv. úsporný tarif. Příklad, kolik by domácnosti mohly ušetřit, nastínil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (55, za STAN). „Domácnostem, které využívají jen elektřinu ke svícení, vaření i topení, proplatí stát jednorázovou slevu přesahující 11 tisíc korun. Podobnou slevu uhradí i domácnostem, které svítí elektřinou a topí plynem. A domácnosti, které svítí a ohřívají vodu pomocí elektřiny, ale topí plynem, mohou dostat dokonce slevu přes 15 tisíc korun,“ uvedl ministr. Konkrétní ušetřená částka se bude odvíjet od toho, jaký mají odběratelé tarif či spotřebu. „Toto opatření bude automatické, nebude třeba o něj někde žádat. Stát poskytne peníze přímo distribučním firmám a ty je promítnou do své fakturace zákazníkům, tedy vám. Uvidíte to přímo ve formě nižších záloh na energie, které pravidelně platíte,“ dodal k tomu Fiala. Tarif se nebude vztahovat na víkendové nemovitosti, ani na dobíjení elektromobilů.

ZRUŠENÍ POPLATKŮ ZE ZELENÉ ENERGIE

Od října až po celý příští rok nebudou muset firmy ani domácnosti platit poplatek za obnovitelné zdroje energií (OZE), uhradí je za ně totiž stát. Toto vládní opatření mělo vyjít na 23 miliard korun, občané by to ale na účtech za energie měli pocítit. Podle Fialy domácnosti od podzimu na každé spotřebované megawatthodině elektřiny ušetří až 600 korun. „Je to prakticky neznatelná úleva. Je ale dobře, že to vláda dělá, protože to je jeden způsobů, jak pomoci. Pokud se totiž těch způsobů poskládá více – například s úsporným tarifem, tak ta úlevu bude nakonec větší,“ řekl Aha! šéfekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

PŘÍSPĚVEK NA BYDLENÍ

A když je nejhůř, je možné požádat na úřadu práce o pomoc formou příspěvku na bydlení. Dávka je určena těm, jejichž výdaje na jeho bydlení přesáhnou jednu třetinu jeho příjmu. „O tuto dávku je ale třeba aktivně zažádat. Prosím všechny, aby neměli ostych to udělat. A aby si včas zjistili, jak a kde o tuto dávku získat,“ nabádá premiér.

Přečtěte si
backora
26. 6. 2022 • 11:45

Pan Fiala asi žije na jiné planetě, ale o té naší skutečné neví zhola nic. Toho nám byl čert dlužen

pravlast
24. 6. 2022 • 23:59

A pokud si pamatuji,Babiš asi může za všechny potíže současné vlády,ale on vládl zadarmo,tedy pokud je pravdou že nepobíral premiérský plat.Kolik to asi bylo za ta léta a kolik vysosaly neziskovky fialové neziskovky o barmských ženách atd?

AHel
24. 6. 2022 • 22:27

Sednout ke stolu s Putinem a domluvit se na spolupráci ohledně plynu. Jsou to takoví slaboši, že ani nepřiznají, že vyrábíme energie, pak jde na burzu a za dvojnásobek jí kupujeme, co to má znamenat, z nás bohatnou západní země, hlavně Německo a Francie, to je tedy pěkný spolek EU, jen co je pravda.Vláda hlouček ubožáků, kteří si myslí, že jsme ve válce, tak patří na psychiatrii, vyměnit, přestat podporovat Ukrajince, je to jedna z nejzko­rumpo­vaněj­ších zemí, říkají to sami Ukrajinci, kteří jsem už utekli a pracují tady mnoho let. V Praze se cítím jako v ukrajinském měste, strašně mě to štve, V tramvaji Ukrajinka a na plné pecky si z mobilu pouští ruské písně, kde to jsem, kde je pokora, úcta k druhým....chovají se tu jako doma, hnus..Ukrajinci v obchodech, v nemocnicích, v parcích, na plovárně i na Tenerife nás v noci otravovali ožralí a zpívali ruské písně až hluboko do noci a my nemohli spát. Jeli jsme si za drahé peníze odpočinou a nabrat síly, zkazili nám dovolenou, oni zadarmo ubytování, jídlo, půjčená auta. Velmi mi to vadí, jak se chovají, ty pokoru, úctu k druhému a slušné chování v DNA tedy nemají.

-bello-
24. 6. 2022 • 17:38

Jak čelit šoku ?

Pane premiére nebýt připo stra-tý To by úplně stačilo !

Za mě jednoznačně patříte s Rakušanem, Pekarovou a Černochovou před soud. Ohrozili jste bezpečí svých občanů!

pravlast
24. 6. 2022 • 13:04

Jak čelit cenovému šoku? ODStrani a ODSunout Ukrajince kam patří. ODStoupit je málo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.