Plán vlády na úspory: V ložnici se neohřejete... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Plán vlády na úspory: V ložnici se neohřejete...

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) o plynové krizi.
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) o plynové krizi. (Archiv Blesku/Reuters)

Povinnou výbavou pro nadcházející topnou sezónu jsou teplé ponožky, mikina nebo svetr. Pokud totiž nebude do Česka proudit ruský plyn, lidé budou muset podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (55, za STAN) šetřit na vytápění.

„Naším cílem je mít připraveny legislativní nástroje, které nám pomohou dosáhnout potřebných úspor v případě, že by ruský diktátor Vladimir Putin dále eskaloval svou energetickou válku,“ řekl Síkela s tím, že jeho rezort proto připravil vyhlášku s pravidly, jak šetřit. „Zvláštní pravidla pro vytápění by vstoupila v platnost v případě vyhlášení předcházení stavu nouze nebo stavu nouze v teplárenství,“ vysvětlil ministr.

Snížení stupňů

Co se ve vyhlášce, vlastně píše? Zjednodušeně řečeno jsou v ní stanoveny teploty, které mají lidé mít v jednotlivých místnostech. V drtivé většině se teploty snižují. Podle experta na energetiku Jiřího Gavora ale lidé neumrznou, protože vyhláška stanovuje jen minimální standard, který má v prostoru být. „V řadě případů samozřejmě teploty budou vyšší, protože teplárny nemají možnost kontrolovat individuální nastavení teploty v jednotlivých vytápěných obytných domech,“ vysvětluje pro Aha!, a dodává, že nikdo nebude vnikat do domů s teploměrem v ruce a nebude lidi pokutovat.

Přečtěte si
Lubica258
17. 4. 2023 • 19:45

Jaké má vlády plány a návrhy mi je úplně jedno, protože to není nic pozitivního pro lidi. Kdyby začali nejdřív u sebe, to by se děli věci. Najednou by bylo peněz dost. Ale to nikoho nenapadne. Takže ať se nepletou do toho, kolik máme doma stupňů a jak si žijeme. Topíme topnými peletami, které objednáváme po paletách z https://www.premium-pelety.cz/topne-pelety/ a jde od nich krásné teplo a v porovnání s cenou elektřiny je to nesrovnatelné.

Eva Jah
12. 8. 2022 • 13:24

Oprava : byl to rok 2020.

Eva Jah
12. 8. 2022 • 13:23

Opravdu úsměvný článek. V roce 2021 lidé šetřili v Hradci Králové na topení a tak nám dodavatel zvýšil platbu, protože jsme málo protopili, oni mále vydělali a důvod zdražení byl zásah vyšší moci (podle nich) uvedli v odůvodnění. Nepomohlo nám nic. Tak netopit nám náklady nesníží.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.