Síkela k energetice: Česko se s plynem uskromnilo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Síkela k energetice: Česko se s plynem uskromnilo

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela navrhuje pomoc velkým firmám
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela navrhuje pomoc velkým firmám (Reuters)

Zima už je za rohem a Evropa se chystá na její přečkání bez ruského plynu. V tomto ohledu je ale ministr průmyslu Jozef Síkela (55, za STAN) mírně optimistický. Zásobníky jsou podle něj dostatečně naplněné a spotřeba se snižuje.

I bez ruských zdrojů, na kterých bylo Česko absolutně závislé, se tak daří pokrývat denní spotřebu a zároveň plnit zásobníky. Česko je má momentálně naplněné na více než 89 procent. To je podle Síkely přes tři miliardy metrů krychlových plynu. Kromě toho má stát uloženy stovky milionů metrů krychlových plynu v dalších skladech.

Nyní k nám proudí zemní plyn z Norska a jeho zkapalněná varianta (LNG) z Belgie a Nizozemska. Podíl, který v nizozemském LNG terminálu Česko získalo, by mu měl zajistit až třetinu roční spotřeby plynu. A díky celkovému šetření s komoditou se navíc podařilo snížit spotřebu za prvních osm měsíců o 18 procent. Jen v září po očištění vlivů počasí byl pokles v meziročním srovnání 28 procent. „Chtěl bych poděkovat všem občanům, kteří se na tom podílejí,“ dodal Síkela.

Síkela: Ruský plyn k nám už neteče, přesto ho máme dost

Video se připravuje ...

Menší také potřebují pomoc

»Helfnout« se stát chystá také malým a středním firmám. Podle ministra Síkely představují ohromnou část české ekonomiky. Jak přesně bude pomoc vypadat, ale zatím není jisté. Uvažuje se o možnosti, že by stát zastropoval celou spotřebu těmto firmám a nikoli pouze z 80 procent, jak se zvažovalo doposud.



Přečtěte si
pravlast
5. 10. 2022 • 11:14

Ministr je optimistický a asi neví že na konci roku skončí Madeta,Němci hdlají odstěhovat Škodu z Boleslavi kamsi do nějaké laciné déle*pr a budou padat další a další podniky.Otázka konečného řešení je tím opět živá.Děkujeme ministře a celá vládo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.