Šéfka Evropské komise: 3,4 bilionu na pomoc s energiemi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Šéfka Evropské komise: 3,4 bilionu na pomoc s energiemi!

Megawatthodina (MWh) plynu se vejde do 3 tisíc korun.
Megawatthodina (MWh) plynu se vejde do 3 tisíc korun.  (Foto ara)

Na výrobce elektřiny si musíme došlápnout. To včera oznámila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová (63). Ta chce zdanit jejich nadměrné zisky asi 3,4 bilionu korun.

„Velcí hráči na trhu s ropou, plynem a uhlím mají rekordní tržby. Je načase, aby z nich platili férový podíl. Musí přispět k řešení krize,“ oznámila von der Leyenová ve svém včerejším projevu před europoslanci. Předsedkyně komise předpokládá, že toto opatření vynese až 140 miliard eur, tedy 3,43 bilionu korun. Tato suma přitom dopovídá dvěma státním rozpočtům Česka.

Třicátého září

Jak konkrétně evropské řešení bude vypadat, musí ještě dohodnout a odsouhlasit jednotlivé státy. „Po domluvě s Evropskou komisí a dalšími členskými státy jsem se rozhodl, že na 30. 9. svolávám další mimořádné jednání Rady ministrů pro energetiku. Projednáme na ni návrhy Komise řešení vysokých cen energií,“ napsal na Twitter minstr průmyslu Jozef Síkela (55, za STAN). Podle premiéra Petra Fialy (58, ODS) bude české předsednictví společně pracovat s Komisí na snížení cen energií, včetně revize trhu s elektřinou.

České řešení

Fialova vláda už několik týdnů diskutuje o zavedení českého řešení, tedy tzv. válečné daně z mimořádných zisků. Podle premiéra jde o jednu z forem solidarity, který by se měl týkat nejenom energetických firem, ale i bank a ropných rafinérií. Díky ní by se podle ministra financí Zbyňka Stanjury (58, ODS) mělo vybrat až 60 miliard korun. Včera o jejím zavedení měla rozhodnout vládě, šéf státní kasy návrh ale na stůl nepředložil. Jak řekl na rozpočtovém výboru, tak důvodem je právě evropské řešení o kterém mluvila předsedkyně Komise.

Kompenzace ztráty

Kabinet v pondělí rozhodl o zastropování ceny pro domácnosti, veřejné insinuace, malé a střední podniky. Ty mají nakupovat silovou elektřinu za 6 Kč za kWh (6000 Kč/MWh) a plyn za 3 Kč za kWh (3000 Kč/MWh). Co ale průmysl? O tom včera rozhodlovala vláda na svém zasedání. „Velkoodběralé elektřiny a plynu budou moci od 1. listopadu čerpat podporu kvůli vysokým cenám energií,“ řekl po zasedání premiér s tím, že v programu je připraveno 30 miliard korun.

Prodloužení spotřební daně

Ministři také odsouhlasili prodloužení snížení spotřební daně z nafty o 1,50 koruny na litr do konce příštího roku. Po zasedání vlády to potvrdil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Toto snížení mělo platit jenom do konce září. Vláda k tomuto kroku přistoupila v dubnu, a to z důvodu extrémně vysokých cen pohonných hmot. Ty totiž po ruské invazi na Ukrajinu začali extrémně zdražovat.

Přečtěte si
pravlast
16. 9. 2022 • 18:01

Jasně,Síkela zařídila že Brusel si s námi vytřela podlahu i del*pr a von der Lejnoová si naivně maslí že budeme ekologicky topit těmi bezcennými € kterými nechci ani platit a dostávat je jako důchod taky ne.A nejradši bych zjistil že tahle BSE (nemoc šílených dojnic) konečně přestane likvidovat celou EU svými von der De'mentními nápady .Něco o blondýnách + IQ tady totálně platí.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.