Tři desítky umělců na pražské Kampě: Zeď svobody a energie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tři desítky umělců na pražské Kampě: Zeď svobody a energie!

Téměř 30 umělců plus devět a půl hodiny práce a tohle je výsledek. Lennonova zeď má novou tvář.
Téměř 30 umělců plus devět a půl hodiny práce a tohle je výsledek. Lennonova zeď má novou tvář. (Foto Aha! – J. Koťátko, A. Malachovský, I. D. Hladík)

Jen devět a půl hodiny měla necelá třicítka výtvarníků na realizaci projektu Zeď svobody a energie/Lennon Wall Praha. Legendární zeď na pražské Kampě teď nafouknou a bude v evropských městech reprezentovat Česko.

Umělci z různých koutů světa se pustili do díla ve středu úderem deváté hodiny ráno na Velkopřevorském náměstí v Praze 1. V půl sedmé večer už představovali hotové dílo, vytvořené z jejich obrazů!

Za netradičním projektem stojí coby autor a kurátor výtvarník Pavel Šťastný (57), mimo jiné autor loga Občanského fóra. „Záměrně jsme si vybrali téma svoboda a energie, protože tahle zeď je náš symbol svobody, míru, lásky,“ uvedl.

Výsledek uvidí nejen návštěvníci Prahy. Malbu nafotí a vytisknou na unikátní nafukovací zeď v rozměrech originálu. „S tou pak v říjnu navštívíme evropská města, kde bude reprezentovat kulturu Česka i Evropské unie,“ řekl Aha! kulturní producent Robin Suchánek.

Ostrov svobody

Na zdi Maltézské zahrady si v 60. letech lidé psali vzkazy, verše, ale i protikomunistická hesla. V 70. letech se pak ploše říkalo Zeď nářků. V zimě 1980, po tragické smrti člena legendárních Beatles Johna Lennona (†40), tu kdosi z prázdné kamenné desky vytvořil improvizovaný pomník. Ač Beatles Prahu nikdy nenavštívili, místo trvale připomíná hodnoty svobody a nezávislosti, jichž byli symbolem.

Propojeni oceánem

Speciálním hostem byla norská umělkyně Pippip Ferner (65). V Praze už byla před 10 lety, kdy město ničila povodeň. „Bylo to šílené a já jsem nadšená, jak teď Praha vypadá, všechny ty opravené historické budovy,“ řekla Aha!. Projekt zdi se jí líbí hned ze dvou důvodů: „Prvně ráda pracuji v přirozeném prostředí, druhým je spojení tolika umělců z mnoha zemí.“ Motivem výtvarnice se stal život v oceánech. „Jsou důležité, propojují nás, dávají nám potravu, energii i možnost pohybu bez hranic,“ uvedla.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.