Nové dílo ozdobilo nádraží: V podchodu je pocta Wintonovi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nové dílo ozdobilo nádraží: V podchodu je pocta Wintonovi

Jedna strana podchodu zobrazuje životní příběh Ruth Hálové.
Jedna strana podchodu zobrazuje životní příběh Ruth Hálové. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Osmdesátimetrové výtvarné dílo ozdobilo podchod pod vlakovým nádražím v Ústí nad Labem. Malba znázorňuje životní příběh Ruth Hálové (†94), ženy, jíž zachránil v dětství život Nicholas Winton.

Britský makléř Winton zachránil 669 dětí, které převezl z okupovaného Československa vlakem do Anglie. „Jedna strana zobrazuje příběh Ruth Hálové. Druhá strana je výjevem z ústeckého nádraží, kde se malá Ruth po válce vítá se svojí maminkou po návratu domů,“ přiblížila výtvarnice Adéla Bierbaumer (32). Celé dílo zabralo dva měsíce příprav a čtyři týdny malování v terénu.

Stříhaly váleček

Práce ve tmavém podchodu nebyla vůbec jednoduchá. Celý obraz promítaly po částech na stěnu a jednotlivé obrysy obkreslily. Zkoušely to štětcem i fixem. „Nakonec jsme si pořídily malé válečky, které jsme musely zastřihnout do šířky zhruba dvou centimetrů. Těmi to šlo nejlépe,“ popsala výtvarnice Magdaléna Gurská.

 



Přečtěte si
-bello-
24. 9. 2021 • 20:46

DÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍKY ZA KAŽDÝ NEPOČMÁRANÝ sloup, plot, podchod, panelák , most.
------------------------------------
Vyhledávám prostotu šeďi , kterou jen zmagoření volové z postsametu 89 považují za komunistickou.A tak bych Magistrátu a MČ v Praze nařídila faktickou kontrolu nad podobnými debilními malbičkami zde v Praze a nechala bych víc rozhodovat NPÚ! 3/4 radních Prahy bych postavila do latě a poručila štábní kulturu staveb , protože brown fieldy vyprodali developerům, kteří hýří divnými představami o kultuře města. Dala bych odstranit " okýnka " a javorové listy " a " vlnky " na panelácích ( a projektech Central Group a Sekyra Group a Jiřičné bych zakázala v Praze činnost ! Co si budeme povídat, víme své ! ) )
A mimochodem, vůbec mě nezajímá obrázková hrůza něčího života, který namalovaně vypadá jak " Honzíkova cesta " a je to na palici a jen pro tamní nepřizpůsobivé analfabety( kterým je to fuk ) anebo jako naučná stezka pro mateřský školy!!!!
Co takhle víc přispět místo kravin pomalovaných zdí v Ústí na zametání bordelu a desinfekci počůraných podchodů ?
Přijde mi, že dnes čím víc kýče, tím oslavovanější radnice

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.