Malířka Soňa Čemráková: Vdechuje život kamenům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Malířka Soňa Čemráková: Vdechuje život kamenům

Odysseus a Pénelopé, námět ze starořeckých bájí.
Odysseus a Pénelopé, námět ze starořeckých bájí. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, archiv Soni Čermákové)

Když v roce 1989 přinesl tehdy tříletý syn Soni Čermákové (73) domů zajímavý kámen, rozhodla se, že mu jej doladí, a namalovala na něj obludku. Hoch se radoval a jeho máma si našla novou životní zálibu.

Ženě, kterou na střední škole bavily biologie a chemie, změnilo život nejen malování, ale i sametová revoluce. Když zjistila, že je o její výtvory zájem, vybudovala obchůdek s keramikou a malířskými potřebami, kde svá díla prodávala. „Na začátku jsem malbu pastelkami fixovala lakem na vlasy. Postupně, jak jsem se zdokonalovala, přišla jsem na to, že každý materiál je jiný. Křemen, vápenec, pískovec, břidlice, každý chce jiný přístup. A dost často je potřeba bruska a tvrdé pastelky,“ vysvětluje Soňa Čermáková. Z přivýdělku se stala práce, koníček i životní láska.

Soňa Čermáková v 90. letech, kdy se jí kameny s portréty staly prací i koníčkem.

Malovala i Havlovi

Počet pomalovaných kamenů s portréty odhaduje na tisíce. Nejvíc jí utkvěl v paměti kamínek, který k šedesátinám Václava Havla objednala sestra Dagmar Havlové Eva Veškrnová. „Namalovala jsem na něj typické srdíčko s podpisem,“ vzpomíná umělkyně. Její kámen má doma i zpěvačka Jitka Molavcová. „S panem Suchým viděli mou výstavu. Když jsem zjistila, že jí umřel pejsek, namalovala jsem ho na kamínek a věnovala jí ho,“ říká. Když se ohlédne zpět, vidí nejen oživené kameny. „Potkala jsem díky tomu spoustu zajímavých lidí, kteří mě povzbuzovali. Třeba astrofyzik Jiří Grygar nebo architekt Blahoslav Lukavec. Ten mě objevil a postrčil dál,“ usmívá se rodačka z Brna.

Krásu dává i krajině

Soňa Čermáková je absolventkou SVVŠ Brno, specializace biologicko-chemická. Dále studovala na Škole uměleckých řemesel v Brně. V současnosti o sobě hovoří jako o důchodkyni a výtvarnici. Kromě kresby na kameny svůj zájem zaměřuje i na krajinotvorbu a návrat chovu domácích zvířat a starých odrůd ovocných dřevin a polních plodin na vesnici.

Víte, že...

...oživené kameny Soni Čermákové se objevily i na výstavě v pražské Betlémské kapli?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.