Nemohl spát, začal vyšívat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Nemohl spát, začal vyšívat!

Vyšívané dílo Koupající se, originál vytvořil René Magritte ve stylu Art Deco.
Vyšívané dílo Koupající se, originál vytvořil René Magritte ve stylu Art Deco. (Foto Aha! – Helena Lacinová, ČTK)

Plné soustředění na titěrnou práci. To především potřebuje při vyšívání Odon Brummeisen (76) z Chomutova, jehož rodina má norské kořeny. Tato záliba se stala i jeho koníčkem. Někdejší stavební technik, nyní samozřejmě na penzi, vyšívá už 38 let. A od neděle vystavuje Galerii Jirkov 43 svých obrazů.

„ Lékař mi řekl, když jsem ještě pracoval, že pokud nemohu v noci spát, mám si najít nějakého koníčka. A zabývat se jím do doby, než se mi budou klížit oči. Tak jsem začal vyšívat,“ zavzpomínal muž, který nyní žije v domě služeb městského ústavu sociálních služeb.

Slavné obrazy

„Chtělo se mně vyšívat něco jiného než tehdy dostupné motivy květinových zátiší, tak jsem zkusil motivy podle slavných obrazů, jejichž vzory jsem si vytiskl,“ popsal Brummeisen. Většinou kubisty a impresionisty,“ upřesnil. Vytištěné obrazy pak přenášel fixou na látku zvanou kanava a vyšíval bavlnkou nebo vlnou.

Náročný Picasso

„Nejvíc mi dal zabrat obraz Polibek od Picassa. Ten jsem dělal dva roky. Když mně to nešlo, odložil jsem ho a zase jsem se k němu vrátil,“ řekl Odon. Celkem již vyšil sto padesát obrazů.

Až 250 hodin práce

Na výstavě je 43 vyšívaných děl na motivy obrazů Pabla Picassa, Jana Zrzavého, Henriho Matisse, Vincenta van Gogha a dalších. A jak dlouho trvá výroba jednoho obrazu? Okolo 200 až 250 hodin práce.

Kde, kdy a za kolik



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.