Do Kuksu se vrátil vzácný ukradený obraz: Zázrak po 31 letech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Do Kuksu se vrátil vzácný ukradený obraz: Zázrak po 31 letech!

Policie předává obraz.
Policie předává obraz. (Foto NPÚ)

Zázraky se stále dějí! Nikdo už totiž nedoufal, že ukradený barokní obraz s portrétem Jana Michaela Šporka, který zmizel s dalšími věcmi z hospitálu Kuks, ještě někdo spatří. A stalo se. Po téměř 31 letech se malba vrátila na svoje místo.

Podobizna 27letého synovce zakladatele Kuksu, kterou v roce 1719 vytvořil malíř Nicolas de Largillierre, jenž portrétoval i francouzského krále Ludvíka XIV., zmizela při noční loupeži v červenci roku 1991. „Neznámý pachatel se vloupal přes hrobku do lékárny a kromě tohoto obrazu odcizil například benátské zrcadlo, další tři olejomalby, hmoždíře a herbář,“ připomněl kastelán Kuksu Libor Švec.

Šlo o mimořádně významné předměty týkající se historie hospitálu. O znovuobjevení obrazu se zasloužila pracovnice Národní galerie, která kontaktovala policii poté, co byla požádána o povolení k legálnímu vývozu obrazu do zahraničí. Jeho současný majitel, který však podle zjištění policie neměl s krádeží nic společného, se jej tam chystal prodat v aukci. „Při identifikaci jsme zjistili, že se jedná právě o náš obraz,“ uvedl kastelán.

Už zase visí

Téměř metr vysoký obraz už nainstalovali do expozice na prohlídkovém okruhu. První návštěvníci budou moci vrácený obraz spatřit na začátku nové turistické sezony, která letos začne v pátek 1. dubna.

Víte, že...

...zloděje se nepodařilo dopadnout?

...další ukradené věci se nikdy vypátraly?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.