Jdete takhle na výstavu a vrátíte se s kočkou: Mňau, nešlápni na mě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jdete takhle na výstavu a vrátíte se s kočkou: Mňau, nešlápni na mě

Kočky se potulují po vitrínách, můžete si je pohladit.
Kočky se potulují po vitrínách, můžete si je pohladit. (Foto Václav Šálek, ČTK)

Pokud jste alergičtí na kočičí srst, na tuhle výstavu nechoďte. A není to expozice ušlechtilých koček! Obrazy, fotografie, texty a další artefakty brněnské výtvarnice a filmařky Ester Krumbachové (†72) totiž doprovází živá mňoukající smečka…

V brněnském Domě umění se o vás při prohlížení díla proslulé režisérky a scenáristky sem tam otře micka, chce podrbat nebo pohladit a možná také hledá nového pána či paničku. Krumbachová kočky obdivovala, často je kreslila a těšila se z jejich společnosti. Teď by určitě ráda pomohla těm bez domova. Kočky na výstavě jsou z útulku. Ve dne se procházejí v síních, mají svá škrabadla a konstrukci na šplhání. Když chtějí, mohou se ukrýt v zázemí, kde mají klid, vodu, potravu a záchody. V noci tam spí a jsou pravidelně kontrolovány z útulku Tlapky Mochov.

Ester by si to přála…

Umístění koček vyvolalo i negativní reakce. Podle kurátorek Edith Jeřábkové a Kateřiny Svatoňové jsou tu ale především kvůli tomu, aby našly cestu do nových rodin. „Kočky ve výstavě nejsou objekty a neslouží k dotvoření nějaké atmosféry ani nejsou zneužity pro zábavný aspekt návštěvníků. Jejich přítomnost ve výstavě je v první řadě umisťovací,“ napsaly kurátorky. Je jisté, že originální Krumbachová by nad nápadem zajásala a možná by ji mrzelo, že ji taková performance nenapadla samotnou.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.