Jak pojistit psa nebo kočku? Mazlíček vás může přijít draho | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jak pojistit psa nebo kočku? Mazlíček vás může přijít draho

Na vině nikdy není zvíře, nýbrž jeho majitel
Na vině nikdy není zvíře, nýbrž jeho majitel (iStock)

Pandemie covidu prudce zvedla zájem o domácí mazlíčky. Podle statistik společnosti Google vzrostla poptávka po čtyřnohém kamarádovi o 81 %! Jenže vlastnictví zvířete přináší i nečekané povinnosti. Majitel totiž nese za svého mazlíčka právní odpovědnost.

Možností, jak a kde může zvíře způsobit škodu, je neuvěřitelně mnoho. Může se porvat s jiným psem a zranit ho, pokousat dítě nebo někdo může zakopnout o jeho vodítko. Na vině ale nikdy není zvíře, nýbrž jeho majitel. A ten by měl počítat s tím, že odpovídá za cokoliv, co pes způsobil. Třeba i za pád cyklisty z kola, když se snažil vyhnout psovi.

Náhrada škody přitom může jít do desetitisíců!

Například zmíněnému cyklistovi by bylo třeba kromě náhrady zdravotní újmy zaplatit i za ušlou mzdu, ztížení společenského uplatnění, zničené kolo, prasklou helmu nebo roztržené oblečení. A odpovědnosti majitele zvířete nezbavuje ani to, že se nehoda stala, když u toho nebyl, protože zvíře někomu svěřil, třeba na venčení. „Pak odpovídají oba, majitel i ten, komu bylo zvíře svěřeno,” říká právník Roman Moussawi.

NÁJEM BEZ PROBLÉMŮ

„Podle občanského zákoníku nemůže pronajímatel nájemníkovi zakázat chovat v bytě zvíře a ukončit kvůli tomu nájemní smlouvu,“ vysvětluje právník. Výjimkou jsou případy, kdy by zvíře působilo »potíže nepřiměřené poměrům«, např. pes by stále štěkal. V tom případě by byla za určitých podmínek možná výpověď z bytu pro hrubé porušení povinností.

KRADENÉ MUSÍTE VRÁTIT

Pokud koupíte zvíře, které bylo kradené, musíte ho majiteli vrátit! Pokud se ale minimálně tři roky o zvíře v dobré víře staráte a netušíte, že je kradené, máte na něj zákonný nárok. Pokud musíte kradené zvíře vrátit původnímu majiteli, náhradu vzniklé škody můžete požadovat po prodávajícím. A to nejen zaplacenou cenu, ale i náklady, které vám péčí o zvíře vznikly.

TRPÍCÍ ZVÍŘE MŮŽETE VYSVOBODIT

Pokud vidíte, že pes v autě trpí, můžete rozbít sklo a vysvobodit ho! V případě, že se prokáže, že zvíře bylo v ohrožení života, majitel psa vás nemůže popotahovat. „Pokud odvracíte přímo hrozící nebezpečí, při kterém hrozí nebezpečí na zdraví nebo životě zvířete, a není možné ho zachránit jinak, tak přednost před způsobenou škodou má zvíře,” vysvětluje právník Moussawi.

NÁHRADA ZA ÚMYSLNÉ ZRANĚNÍ

Ublížil někdo úmyslně vašemu mazlíčkovi? Máte nárok nejen na náhradu škody, ale i na náhradu za citovou újmu. Důležité je ale slovo úmyslně. Pokud se vám pes vytrhl, vběhl do silnice a srazilo ho auto, na náhradu škody nárok mít nebudete. Jako vlastník totiž musíte na psa dohlížet. Naopak, dokonce můžete ještě zaplatit škodu, který vznikla kvůli srážce majiteli vozu.

MŮŽETE HO REKLAMOVAT

Živé zvíře sice není podle zákona věc, ale při prodeji a koupi platí podobná pravidla jako při obchodování s věcmi. Pokud vám někdo prodá štěně jako čistokrevného yorkshira a vyroste z něj kříženec pitbula a buldoka, reklamovat ho můžete. „Reklamovat ale není možné vlastnosti, které vycházejí z povahy zvířete jako živého tvora,“ uvádí právník.

LICHÉ OBAVY Z MYSLIVCŮ

Bojíte se v lese pustit psa z vodítka, aby ho nezastřelil myslivec? „Oprávnění má pouze myslivecká stráž, nemůže se tedy jednat o řadového myslivce,“ vysvětluje advokát Moussawi. Zastřelit nelze každého psa, který nebude na vodítku, a navíc by to měl být pes, který pronásleduje zvěř. Kromě toho musí být pes více než 200 metrů od nejbližšího obydlí.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.