Šťastné a veselé, Alíku a Micko! Jak připravit ježíška domácím mazlíčkům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Šťastné a veselé, Alíku a Micko! Jak připravit ježíška domácím mazlíčkům

Vánoce představují pro mazlíčky řadu rizik.
Vánoce představují pro mazlíčky řadu rizik. (Profimédia.cz)

Vánoční svátky se kvapem blíží, je proto na čase začít uvažovat nad průběhem Štědrého dne. A když je členem rodiny také pejsek nebo kočička, je dobré myslet i na ně!

Napéct několikero druhů cukroví a vánočku je nedílnou částí příprav. Často pak nějaký ten rohlíček skončí v tlamě pejska či kočičky, ať už jim je páníčci nabídnou, či se zvířátko »obslouží« samo.

Dobroty pro loudily

Lidské cukroví ale není pro zvířata vůbec vhodné. Je plné ořechů, čokolády, koření a tuku, a to je pro zvířecí zažívací trakt nebezpečná kombinace. „Namísto odměňování psa cukrovím na to jděte jinak. Můžete si dát práci a připravit domácí sušenky z masa a vnitřností, anebo pořídit pamlsky přímo pro zvířata. Jsou samozřejmě zdravější než lidské jídlo,“ radí Martin Pučálka, odborník na výživu psů a koček.

»Chlupatá« večeře

Chcete dopřát kočce či pejskovi také obřadnější večeři? Pak se určitě vyhněte nápadu dát mu do misky smaženou rybu s bramborovým salátem. „Slavnostní večeře může být pro zvíře vhodně zvolená kvalitní konzerva nebo vanička s vysokým obsahem masa, primárně toho čerstvého. Neměla by obsahovat různá plnidla, chemické konzervanty nebo obiloviny,“ doporučuje Martin Pučálka. Pokud budete konzervu servírovat ve stejnou dobu, kdy budete večeřet s rodinou, předejdete loudění a smutnému výrazu.

Pozor na ozdoby, svíčky i květiny!

Domov vyzdobený ozdobami, světýlky a jinými dekoracemi ke sváteční atmosféře patří. Jste-li však majiteli zvířete, musíte odhadnout, která vánoční výzdoba by mohla lákat ke hře. Nenechávejte také bez dozoru zapálené svíčky, aromalampy, adventní věnec, vánoční stromeček a cokoliv jiného, co by domácí mazlíček mohl zničit, a hlavně by si sám mohl ublížit. Jestliže si každoročně domů pořizujete jmelí anebo vánoční hvězdu, dejte oboje z dosahu psů i koček. Pozření může být smrtelné!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.