Koho ohňostroje netěší: Jak chránit naše domácí mazlíčky? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Koho ohňostroje netěší: Jak chránit naše domácí mazlíčky?

Psa na Silvestra rozhodně nenechávejte samotného, a už vůbec ho neberte ven.
Psa na Silvestra rozhodně nenechávejte samotného, a už vůbec ho neberte ven. (koláž Blesk.cz)

Ohňostroje se v Česku často pojí s oslavami a protože ne všichni dodržují platná nařízení, jsou zvířata často vystavena jejich působeni od Mikuláše až do Nového roku. Mnoho mazlíčků je ale špatně snáší. Jak je připravit? Psí sluch je mnohem citlivější než lidský, navíc si zvíře neobvyklý jev není schopno nijak rozumně vysvětlit a kromě panické reakce u něj může nastat i trauma. Na co si dát pozor?

Procházky jsou rizikové

Pokud je byť jen teoretická šance, že začnou ohňostroje, mějte psa na vodítku a lépe než na obojku na postroji, ze kterého se nemůže vyvléct. Z obyčejného obojku se totiž pes v panice vyvleče, nereaguje na volání a utíká, aniž registruje směr. Obzvláště buďte v tomhle případě opatrní na zvířata z útulku, tam bývá reakce často opravdu nepředvídatelná.

Ani doma není v klidu

Psa před stresem neochrání ani pobyt ve známém prostředí. Zvířata často ze strachu zalézají do malých prostorů, nebo naopak šplhají na vyvýšená místa, pokud jsou doma sama, demolují byt, rozkoušou dveře nebo převrátí nábytek. Zejména na Silvestra není vhodné nechávat mazlíčky samotné doma, ani je zavírat do sklepa, nebo do izolované místnosti. Pokud je pes zvyklý na klec nebo »kennelku«, zavřete ho tam a zůstaňte s ním v místnosti.

Na Silvestra časně

Venčete už ráno, vydatně, ale pro jistotu nepouštějte zvíře z vodítka, i když je ještě klid. Odpoledne venčete jen krátce, v noci už vůbec. Každoročně silvestrovskou noc odnese mnoho psů zraněním nebo šokem a mnoho rodin místo oslav nového roku zoufale hledá ztraceného člena rodiny.

Potřebuje vaši podporu

Ano, asi si svátek úplně neužijete, ale pokud pes jeví známky stresu, snažte se odvést jeho pozornost. Pusťte hlasitě hudbu, hlaďte ho, dávejte mu pamlsky, vezměte si ho na klín. Mějte zavřená okna. V hodinách nejhoršího ruchu (Silvestr okolo půlnoci) odejděte se psem do nejtišší místnosti a zůstaňte s ním v těsném kontaktu.

S epileptiky či kardiaky navštivte veterináře

Pokud máte doma pejska, který špatně snáší Silvestra a navíc trpí epilepsií, je to kardiak nebo má jiné onemocnění, které reaguje na stres, poraďte se s jeho ošetřujícím lékařem, jak se na příchod silvestrovský stres připravit, zda upravit léčbu, zajistit si domů léky pro případ záchvatu apod.

Existuje lék?

Obchody pro zvířata i veterináři nabízejí širokou škálu podpůrných prostředků, ale jejich účinnost je individuální. Bylinné přípravky rozhodně nezmírní těžký stres, sedativa jsou zase problematická v tom, že psovi sice znemožní pohyb, ale neuklidní ho. Navíc by je vždycky měl podávat veterinář, Rozhodně nepoužívejte pro psy lidské léky. Další z doporučovaných metod je »half wrap«, úvaz, který má zvíře uklidňovat. I jeho účinnost se ovšem liší zvíře od zvířete.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.