Ne všichni Rakušana poslechnou: Kde všude bude tichý Silvestr? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Ne všichni Rakušana poslechnou: Kde všude bude tichý Silvestr?

Kde všude bude novoroční ohňostroj?
Kde všude bude novoroční ohňostroj? (Foto ara)

K omezení silvestrovských a novoročních ohňostrojů a zábavní pyrotechniky vyzval na přelomu tohoto roku obce ministr vnitra Vít Rakušan (45, STAN). Důvodem je tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlově z minulého týdne. A jak to tedy bude na jednotlivých místech České republiky vypadat? Kde ohňostroj rozzáří oblohu?

České Budějovice NE

Ohňostroj nebudou mít, pyrotechniku bude možné odpalovat pouze na povolených k tomu určených místech

Plzeň NENÍ ROZHODNUTO

V jednom z obvodů je novoroční ohňostroj naplánovaný. Využití pyrotechniky není omezené.

Karlovy Vary NE

Ohňostroj město mít nebude, okolní hotely ale nejspíš ano.

Praha NE

Hlavní město Praha od tradice pořádání novoročních ohňostrojů upustilo již v minulých letech. Nahradilo je videomappingem. Letos se nechystá ani takováto akce nebo jiný podnik podobného typu. V historickém centru metropole už několik let platí též zákaz odpalování pyrotechniky. Za porušení vyhlášky hrozí tučné pokuty od 10 tisíc korun.

Liberec NE

Žádný ohňostroj město neplánovalo. Pyrotechnika je však povolena na Silvestra i Nový rok.

Hradec Králové NE

Zde je plánovaný na 1. ledna videomapping místo ohňostroje. Vyhláška upravuje a reguluje používání pyrotechniky. Občané budou ale vyzváni, zda by letos mohli od hlasitých výbuchů upustit.

Pardubice NE

Ohňostroj nebyl ani v plánu, primátor vyzval navíc městské obvody, aby své ohňostroje přehodnotili. Používání pyrotechniky je povolené v určité hodiny na Silvestra.

Olomouc NE

„Všem, kteří se těšili na půlnoční silvestrovský ohňostroj, se za město Olomouc omlouvám, ale po bedlivé úvaze jsme se rozhodli ho zrušit,“ uvedl primátor Miroslav Žbánek (50, ANO).

Brno NE

V Brně nejsou novoroční ani silvestrovské ohňostroje již od roku 2017. I tak byl vydán apel na ohleduplnost a umírněnost během oslav.

Ostrava ANO

Magistrát samotný nepořádá již dlouhé roky žádné novoroční ohňostroje. Některé městské části Ostravy ale ohňostroj uskuteční.

Zlín ANO

Oslavy příchodu Nového roku pojedou podle plánu, ohňostroj bude 1. ledna.

Ústí nad Labem ANO

Ohňostroj bude 1. ledna. Vlastní pyrtoechniku ale mohou lidé odpadlovat jen na Silvestra.

Jihlava NENÍ ROZHODNUTO

Ještě ve čtvrtek do uzávěrky našich novin nebylo rozhodnuto, zda dojde k nějaké změně. Naplánovaný je novoroční ohňostroj.

Karviná NE

Město novoroční ohňostroj zrušilo a rozhodlo se ho přesunout na začátek června v rámci Dnů Karviné.

Středočeská města ANO

Většina středočeských měst, která plánovala novoroční ohňostroje, od svého záměru neupustí. Vyzývá ale lidi, aby omezili pyrotechniku na Silvestra. Tradiční ohňostroj bude první den roku 2024 například v Kladně nebo v Kolíně. S podobnou výzvou se obrátí na lidi také vedení Benátek nad Jizerou na Mladoboleslavsku, kde bude ohňostroj první den roku. K výzvě nepoužívat pyrotechniku se připojí i Lysá nad Labem na Nymbursku, kde letos poprvé namísto ohňostroje oslaví vstup do nového roku sousedskou slavností.

Oslavany u Brna ANO

Pětitisícové Oslavany u Brna nevyslyší výzvu ministra vnitra a ohňostroj nezruší.

Protivín ANO

„My jsme se rozhodli, že ohňostroj nezrušíme. Máme ho koncipovaný jako ohňostroj dobra a symbol sounáležitosti mezi lidmi. Nebudeme ustupovat těmto šílencům, nedáme tím (zrušením) prostor k tomu, aby se zviditelnili,“ řekl ČTK protivínský starosta Jaromír Hlaváč (ODS).

Strakonice  NE

„Ohňostroj jsme plánovali. Chápu výzvu pana ministra. Měli jsme teď ráno sezení s kolegou místostarostou a rozhodli jsme se, že novoroční ohňostroj 1. ledna nebude. Budeme respektovat prosbu, která přišla od pana ministra,“ řekl ČTK starosta Jindřichova Hradce Michal Kozár (ANO).

Trauma ze střelby

Zapalování pyrotechniky může vyvolat trauma přeživším střelby na Filozofické fakultě a blízkým obětí. Stejně tak mohou petardy i ohňostroje být nepříjemné pro lidi s úzkostlivou povahou. „Petardy mohou připomínat střelbu ze zbraně,“ vysvětlila pro Aha! psycholožka Radana Rovena Štěpánková.



Přečtěte si
j.p.toman
30. 12. 2023 • 08:39

V Rakousku by ho jistě vyslyšeli.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.