Pochod za Filozofickou fakultu UK: Symbolicky objali budovu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Pochod za Filozofickou fakultu UK: Symbolicky objali budovu

Pietní průvod a obejmutí Filozofické fakulty v Praze.
Pietní průvod a obejmutí Filozofické fakulty v Praze. (Zbyněk Pecák)

Stovky studentů se včera sešly u Karolina na Ovocném trhu. Přenesly odtud symbolicky světlo ze zapálených svíček za oběti střelce Davida K. (†24) na náměstí Jana Palacha. Pietní průvod ukončily objetím filozofické fakulty.

V čele průvodu šly rektorka UK Milena Králíčková a děkanka Eva Lehečková, které na Ovocném trhu k davu promluvily.  „Nebudu hovořit o smutku a zmaru, o tom se na náměstích nedá křičet. Univerzita Karlova je jednotná, všechny fakulty společně s námi hledají cestu, jak obnovit život na té naší. Je to potvrzení jednoty naší univerzity,“ řekla Lehečková. 

Poté společně vyrazili Celetnou ulicí přes Staroměstské náměstí do Kaprovy ulice. I přes velký počet byli lidé zcela tiší, jen místy bylo slyšet šepot. Než přenesli oheň na náměstí Jana Palacha, rozestoupili se kolem budovy fakulty a udělali lidský řetěz, aby ji symbolicky objali. Na náměstí Jana Palacha vznikne stálé pietní místo. Po celý leden tam bude hořet oheň jako pietní připomínka tragické události.

Zvony za oběti

Včera v 15 hodin se rozezněly pražské zvony. Zněly 14 minut za 14 obětí.

15 dní po tragickém útoku: Univerzita se vrací k životu!

Do konce měsíce ještě její brány zůstanou zavřené, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) se ale už pomalu vrací k životu. Je připravena nastavit pravidla, která by podobným událostem uměla předcházet. Do boje povolá psychology i umělou inteligenci.

Pietní průvod a obejmutí Filozofické fakulty v Praze.

Životy zmařené děsivým činem Davida K. si instituce chce připomínat trvalou symbolikou, speciální akcí i uměleckým objektem. „Podobu obojího ladíme,“ řekla Aha! děkanka FF UK Eva Lehečková. Podle ní budou do konce roku zaváděny postupně nové bezpečnostní postupy. Škola se třeba více zaměří na psychickou kondici studujících. „Zázemí pro posílení máme, funguje psychologická poradna na FF UK v koordinaci katedry psychologie. A zároveň tzv. centrum Paluba, které se věnuje studentům se specifickými potřebami,“ uvedla. 

Včera také univerzitní poradce pro ochranu měkkých cílů Zdeněk Kalvach (na snímku) představil své vize. „Stavění bariér u vstupů do budov nevychází jako účelné,“ řekl. Více chce využít umělou inteligenci i rozpoznávací technologie. „Jako velice užitečný vnímáme systém včasného varování i posílení fyzického zajištění bezpečnosti a jeho řízení, dodal.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.