Jak policisté prožívali zákrok na fakultě? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Jak policisté prožívali zákrok na fakultě?

Lidé stále přicházejí na pietní místa uctít památku obětí střelby na Filozofické fakultě UK
Lidé stále přicházejí na pietní místa uctít památku obětí střelby na Filozofické fakultě UK (Reuters)

Najít střelce, zachránit živé, poskytovat první pomoc zraněným, zvládnout chaos a paniku, stokrát i vícekrát to policisté zažili při nácviku. 21. prosince na Filozofické fakultě Karlovy univerzity v Praze bylo drama skutečné. Jak ho prožívali zasahující muži a ženy zákona?

Vražedné řádění Davida K. (†24) bylo šokující nejen pro ohrožené a veřejnost. „V podstatě jsme tomu uvěřili až v polovině zákroku. Ono je to totiž strašně podobné výcvikům, které vedeme. Máte pocit, že cvičíte a že někdo vyběhne a řekne stop, ale nikdo nevyběhl,“ popsal Radomír Bohuslávek, jeden ze tří hlavních velitelů zásahu ve zpovědi, kterou zveřejnila Policie ČR.

Křest ohněm zažila i policistka Nela Musálková. Na takovou realitu nedokáže podle ní člověka připravit ani deset výcviků denně. „Pak slyšíte, že se opravdu střílí, lidé byli ve stresu, báli se, snažili jsme se jim poskytnout ten největší komfort bezpečí,“ líčila policistka. 

Pátrat po pachateli ve spletitých chodbách velké budovy, v níž jste poprvé v životě, není jednoduché. „Naštěstí se nám podařilo najít jednoho studenta, který nám označil vstup do nejvyššího patra, kde jsme narazili na první zraněné,“ vzpomíná Bohuslávek. Pak se policisté rozdělili, aby neprocházeli jedním koridorem.

„Kolegové naštěstí našli cestu na půdu a ve finále narazili na pachatele,“ doplnil.Chování studentů hodnotí policisté kladně. „Bylo vidět, že vědí, co mají dělat. Zavřít dveře, zabarikádovat se a čekat, až je někdo vysvobodí,“ říkala Musálková. Mělo to však i svá úskalí. Byli hrozně vyděšení, a tak ne vždy reagovali na výzvy policistů, aby otevřeli. Ti pak museli dovnitř vtrhnout násilím.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.