Policejní šéf Matějček o tragédii v Praze: Střílel vrah z Klánovic? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Policejní šéf Matějček o tragédii v Praze: Střílel vrah z Klánovic?

Tisková konference policie k vyšetřování tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, při níž pachatel ve čtvrtek odpoledne zastřelil 14 lidí a dalších 25 zranil, 22. prosince 2023, Praha.
Tisková konference policie k vyšetřování tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, při níž pachatel ve čtvrtek odpoledne zastřelil 14 lidí a dalších 25 zranil, 22. prosince 2023, Praha. (ČTK / Šimánek Vít)

V 14.59 nahlášena střelba na filozofické fakultě a do pěti minut byli první policisté v budově. Časovou osu tragického černého čtvrtku popsala policie. A zveřejnila i záběry přímo ze zásahu proti šílenému střelci na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Davidu K (†24).

Policisté v čele s šéfem pražské policie Petrem Matějčkem podrobně popsali, co předcházelo zásahu na fakultě i jeho průběh samotný. „Na místě jsem byl, u policie jsem 40 let, ale zanechalo to na mě velkou stopu,“ řekl Matějček, na kterém bylo poznat, že jím událost skutečně otřásla. Už kolem půl jedné přijala policie první zprávu o Davidu K., a sice že se chce zabít a nereaguje na zprávy. Ve čtvrt na tři už bylo vyhlášeno celorepublikové pátrání. O další půlhodinu později dostala policie podle náměstka ředitele pražského krajského ředitelství Vojtěcha Motyky požadavek ze středních Čech, že se ozbrojený muž může nacházet v budově fakulty v Celetné ulici, kam také směřovaly kroky policie. Ta byla sice vyklizena, David K. v ní ale nebyl. Pak už došlo k samotné tragické střelbě (více viz. Časová osa černého čtvrtku).

Zásobníky na chodbě

Řádění střelce trvalo asi 21 minut a vyžádalo si 14 mrtvých a 25 zraněných. „Dojezdový čas byl cca 4 minuty od nahlášení do vstupu prvního policisty do budovy fakulty,“ popsal Matějček. Střelec dlouhou zbraní pálil z ochozu budovy na ulici. Zranil tři lidi a také zasáhl dvě auta. „Policie opětovala střelbu, ale jen z krátkých zbraní. Pachatel následně svou zbraň upustil nebo odhodil, to musíme vyhodnotit. Zůstala mu pouze zbraň – brokovnice, tou se nejspíš rozhodl spáchat sebevraždu,“ pokračoval Matějček. Ten je přesvědčený o tom, že rychlý zákrok a přítomnost policie zabránily většímu krveprolití. „To co jsem viděl na chodbě, odhozené plné zásobníky a tolik střeliva, to bylo neskutečné… Kdyby nebyl včas zahnán na ten ochoz, tak věřím, že by pokračoval,“ dodal šéf pražské policie.

Detaily policejního zásahu proti masovému střelci: Policisté zveřejnili video ze svého pohledu!

Video se připravuje ...

Byl to Klánovický vrah?

Balistika se shoduje! Policie pracovala s verzí, že David K. má na svědomí i dva lidské životy v Klánovickém lese. V něm zemřeli dvaatřicetiletý otec a miminko v kočárku. A balistická expertíza včera potvrdila, že zbraň, kterou vrah zabíjel v Klánovicích, se shoduje s tou, kterou našli policisté v domě v Hostouni, kde David K. žil. Šéf pražské mordparty Aleš Strach včera řekl, že jméno vraha z filozofické fakulty figurovalo na seznamu vytipovaných možných pachatelů. Ten ale čítal asi 4 tisíce jmen. „Chybělo nám pár dní, abychom předešli té tragédii, co se stala,“ řekl sklesle Strach. A novinářům posléze vysvětlil, jak policie při hledání pachatele z minulého týdne postupovala. „Když vezmu charakter toho skutku, hledáme prvotně vazbu na rodinu, na práci či jakoukoliv jinou vazbu na poškozené,“ sdělil. „Můžu říct s naprostou jistotou, že za 5 dní jsme provedly desítky výslechů a na základě jich a dalších expertiz jsme byli schopni vyloučit vztahový motiv,“ dodal Strach s tím, že je to pro kriminalisty ta nejhorší verze vraždy – bez vazby na místo či oběti. Navíc podle informací policie student univerzity minimálně půl roku předtím v Klánovickém lese nebyl. 

Motykova časová osa černého čtvrtku

12:26 – Na linku 158 volá svědkyně, že jí kamarád napsal sebevražednou SMS a na volání nereaguje. Policisté okamžitě začínají zasahovat.

12:42 – Je přidán poznatek, že osoba, o kterou svědkyně má obavu, se chce zabít a jede do Prahy

12:47 – Hlídka oznamuje nález mrtvého muže v Hostouni. V následujících minutách přidán poznatek, že v domě je nalezeno zařízení připomínající výbušné zařízení.

13:03 – Poznatek k mrtvé osobě v okrese Kladno, specifikována poloha mrtvé osoby.

13:10 – Přizváno operační řízení pražské policie, kdy během pár minut následují šetření.

13:15 – Vyhlášeno republikové pátrání po podezřelém Davidovi K.

13:27 – Požadavek ze Středočeského kraje, aby policie Praha provedla šetření na Filozofické fakultě s upozorněním na možnost ozbrojeného podezřelého.

13:49 – Poznatek, že se podezřelý může nacházet v budově fakulty v Celetné.

14:22 – Začíná vyklízení budovy v Celetné.

14:59 – První zpráva o střelbě na náměstí Jana Palacha.

15:11 – Poznatek, že podezřelá osoba je na střeše Filozofické fakulty.

15:20 – Přichází zpráva, že pachatel je eliminován.

pátek v 9:00 – končí šetření a úkony v budově Filozofické fakulty.

Byl jsem otřesen a to sloužím u policie 40 let! Šéf pražské policie Matějček o zásahu proti vrahovi z FF UK

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.