Prohlídka u bezcitné zrůdy z fakulty: Našel se zlomový důkaz! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Prohlídka u bezcitné zrůdy z fakulty: Našel se zlomový důkaz!

Dům rodiny střelce obehnaný policejní páskou
Dům rodiny střelce obehnaný policejní páskou (Foto Aha! – Mária Rušinová, ara)

Vrah, který během pár hodin zabil 21. prosince vlastního otce a v pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy dalších 14 lidí, tušil, že nepřežije. Policie u něj doma našla dopis, v němž se přiznává k vraždě otce (†32) s dcerkou (2 měs.) v Klánovickém lese.

„Mohu potvrdit, že jsme v Hostouni zajistili dopis, kde pachatel napsal, že spáchal útok v Klánovickém lese,“ sdělil včera další mrazivý detail mluvčí policie Jan Daněk. Vyšetřovatelé teď podle informací, se kterými přišel Deníku N, hodlají provést několik výslechů. „Obsah dokumentu nyní nelze zveřejnit. Detaily se svědci nemohou dozvědět z médií,“ upřesnil Daněk. Vedle balistické zkoušky jde pro kriminalisty o další stěžejní důkaz, že vrah David K. měl na svědomí i zmařené životy otce a dcerky.

Schvalovači v hledáčku

Policiské po celé zemi mají momentálně plno práce s rádoby vtipálky a schvalovači hrůzného činu. Je to až neuvěřitelné, ale v hledáčku jich mají přes 60. U zhruba poloviny už znají i totožnost. V Brně zatkli dva mladíky hrozící vystřílením zábavního centra, v klepetech skončila i žena (51) z Blanska schvalující útok v Praze nebo muž (28) ze Strakonic. „Vyhrožoval zopakováním vraždění na univerzitě. Vypátrán, zadržen, vyšetřován,“ uvedli stroze policisté k dalšímu případu.

Prošetří zásah

Byla policie na místě včas? Mohla útoku předejít? Na všechny otázky se teď pokusí nalézt odpověď Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která policejní akci prověří. „Analyzujeme veškeré informace a vyhodnocujeme podněty od veřejnosti,“ sdělila mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Zásah policie proti střelci z Filozofické fakuty:

Video se připravuje ...

Zasedá krizový štáb

Hlavy všech 17 fakult Univerzity Karlovy zasedly včera v on-line krizovém štábu a jejich jednání má pokračovat i dnes a zítra. Řeší bezpečnostní opatření či zpřístupnění budovy, v níž k útoku došlo. Rektorka univerzity Milena Králíčková poděkovala i studentům za jejich nabídku pomoci: „Určitě ji využijeme, musíme si jen ujasnit kde a jak.“

Nechali tam vše

V budově museli při útoku evakuovaní studenti i pracovníci nechat vše. Včera si pro věci do nedaleké právnické fakulty došly desítky z nich. Podle informací Aha! toho k vyzvednutí už mnoho nezbývá, velká část lidí využila původního termínu 23. prosince. Pro ty, kteří si ještě čas nenašli, jsou v plánu další termíny organizované od 4. ledna na UK pointu v Celetné ulici. 10 zraněných je doma Pozitivní zprávy hlásí pražské nemocnice, do kterých bylo při útoku rozvezeno 25 zraněných. Desítka už se jich vrátila domů, poslední včera odpoledne z FN Bulovka. Ostatní zůstávají v péči lékařů, jejich stav je ale stabilizovaný.

Přicházejí peníze

Do sbírky nadačního fondu Univerzity Karlovy na podporu rodin obětí i lidí zasažených tragédií přišlo do včerejšího večera 46,5 milionu korun.

Mše za oběti teroru ve sv. Vítu: Silná slova arcibiskupa o zlu, šoku či lásce

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.