Zabil kat studentů i miminko v Klánovicích? Policie promluvila | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Zabil kat studentů i miminko v Klánovicích? Policie promluvila

Místo činu, 21. prosince 2023.
Místo činu, 21. prosince 2023. (Blesk:David Malik)

Zastřelil tátu a pak vyrazil zabíjet spolužáky. Studenta filozofické fakulty (†24) policisté zastavit nedokázali, i když tušili, co chystá, a evakuovali budovu školy, kde měl mít přednášku. Šílený mladík ale zamířil do oficiálního sídla, kde zabil 14 lidí, pak umírá i on.

Informaci o tom, že si chce student vzít život, dostali policisté po dvanácté hodině. Krátce nato našli v domě v Hostouni na Kladensku tělo jeho otce. Vrah tam měl nechat i bombu. Když policisté zjistili, že má mít přednášku v budově filozofické fakulty v pražské Celetné ulici, nechali ji okamžitě evakuovat. Bohužel se však šílenec rozhodl zaútočit v hlavní budově fakulty na Palachově náměstí. Údajně vešel do hodiny lingvistiky a začal zběsile střílet. Nejhůř byli zraněni ti, kteří seděli v prvních lavicích.

Další studenti i zaměstnanci fakulty v panice hledali jakýkoliv úkryt. „Pokud jste v kancelářích, zamkněte je a přede dveře umístěte nábytek, zhasněte, střelec je pravděpodobně ve čtvrtém patře hlavní budovy na náměstí Jana Palacha, čekám na pokyn Policie ČR,“ rozesílala varování tajemnice fakulty Zdeňka Filipová. Někteří studenti utekli na střechu budovy, další vylezli z oken na úzké římsy vysoko nad zemí. Po dešti byly mokré a mnozí na nich doslova bojovali o život, podle zatím nepotvrzených informací se jedna ze studentek měla zřítit dolů.

Pavel po krveprolití na Karlově univerzitě: Vyzval k zdrženlivosti i soudržnosti

Video se připravuje ...

Policisté zřejmě tušili, že se může něco chystat i na Palachově náměstí. V budově si jich ještě před střelbou všimla Michaela Slussareff, proděkanka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. „Policie zřejmě něco věděla, protože tam už byla,“ řekla v rozhovoru pro Deník N. Podobně situaci napsala i studentka Katka pro Aha!: „Viděli jsme policisty ještě předtím, než se to stalo. Někdy kolem půl druhé byli na vrátnici a na někoho se ptali. Přišlo nám divné, co tam dělají ozbrojení policisté, ale mávli jsme nad tím rukou a normálně šli na hodinu.“

Krátce nato se ozvaly první výstřely. A po dvaceti minutách střelec umírá na ochozu budovy. „Utrpěl devastující poranění,“ potvrdil policejní prezident Martina Vondráška. „Policisté také použili zbraně, ale ze zranění, která jsme doteď byli u něj schopni vidět, vyplývá, že si vzal život. Jestli to bylo spojené i se střelbou policistů, nelze nyní prokázat, určí to až nařízená pitva,“ dodal.

Vraždil i v Klánovickém lese?!

„Velice vážně pracujeme s verzí, která v tuto chvíli je velmi reálná, že útočník z Filozofické fakulty má na svědomí i dvě oběti z konce minulého týdne v Klánovickém lese,“ uvedl na druhé čtvrteční tiskovce policejní prezident Vondrášek při tiskovce před FF UK.

„Osobně jsem mluvil se šéfem pražských kriminalistů. Já jsem přesvědčen, že pražští kriminalisté za ten necelý týden provedli obrovské množství úkon a že nebyl ov silách nikoho do dnešního dne zjistit totožnost toho podezřelého. Pokud jde o Klánovický les, není známa v tuto chvíli absolutně žádná vazba k těm obětem, není známá absolutně žádná vazba k té lokalitě. Já jsem v tuto chvíli přesvědčen, že to byly zcela náhodně vybrané oběti člověkem bez jakékoliv trestní minulosti,“ poznamenal Vondrášek.



Přečtěte si
Jan Kocián
23. 12. 2023 • 00:50

Akademická obec si vydupala zákaz vstupu policie na akademickou půdu.

Proto můj kontroverzní názor je, že část viny a krve mají na rukou akademici!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.