Zabiják z Filozofické fakulty UK vlastnil osm zbraní: »Zbroják« měl krátce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Zabiják z Filozofické fakulty UK vlastnil osm zbraní: »Zbroják« měl krátce

Z této zbraně mnonásobný vrah střílel. Jde o samonabíjecí útočnou pušku se zaměřovačem.
Z této zbraně mnonásobný vrah střílel. Jde o samonabíjecí útočnou pušku se zaměřovačem. (Foto Aktu.cz, ara)

Jak se to mohlo stát? Vlastníkem zbrojního průkazu byl šílený střelec David K. (†24) jen pár měsíců, přesto si pořídil bez povšimnutí celý arzenál zbraní. Chyboval jedinec, nebo systém?

Škorpion 61, pistole Glock 47 a 45, brokovnice Francolin Guardian, pistole Beretta 71 a SIG Sauer P322 a opakovací pistoli Savage Arms 110 PCS. Takové kusy nechyběly v legální zbrojní výbavě vraha Davida K. podle serveru neovlivni.cz. Policie uvedla, že měl zbraní osm, z toho dvě dlouhé. Jak se k takovému arzenálu dostal, když vlastnil zbrojní průkaz teprve pár měsíců? „Důkladně prověříme, zda selhal systém, či jednotlivec,“ sdělil na včerejší tiskové konferenci náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík.

Zase politici

Registr údajně není nastavený na to, aby spustil alarm při zakoupení většího množství zbraní či střeliva v krátké době. Je to chyba? Měla by se pravidla pro držitele zpřísnit? „Dříve byla naše úprava zbraňové legislativy kvalitní, poslední dobou ji ale politici rozmělnili,“ prohlásil pro Aha! bezpečnostní expert Jiří Vojáček a druhým dechem navrhuje i řešení: „Málokdo ví, že u nás držitelé neprochází povinným psychotestem, zdravotní způsobilost posuzuje praktický lékař. Zavedl bych povinné psychotesty, zkrátil dobu udílení ZP na dva roky z deseti a zavedl povinné každoroční přetestování.“

Detaily policejního zásahu proti masovému střelci: Policisté zveřejnili video ze svého pohledu!

Video se připravuje ...

Jiný názor

Bývalý policejní instruktor PČR Pavel Černý, který se věnuje výcviku mezinárodních jednotek s tím nesouhlasí. Aha! naopak řekl, že podmínky pro držitele zbraní jsou u nás dostatečné. „Naše zbraňové zákony by nám mohly jiné země jen závidět. Jsem stejného názoru, jako ministr Rakušan. Podmínky pro držitele zbraní jsou u nás velmi přísné a efektivní. Přesto, každý systém, nebo někdo v něm, může udělat chybu. Stojím ale za tím, že zbraňová legislativa je dostatečná,“ řekl.

Víte, že...

...v Česku k loňsku registrovaly úřady 314 tisíc držitelů zbrojního průkazu a téměř milion zbraní?

Pomůže novela?

Za platnou českou úpravou stojí i ministr vnitra Vít Rakušan (45, SPOLU): „Zbraňovou legislativu máme kvalitní.“ Druhým dechem ale dovává, že zpřísnění už leží v Poslanecké sněmovně. „Novela, kterou předkládám – a je už ve sněmovně před třetím čtením – dává krom jiného policii větší kompetence pro odebrání legálně držených zbraní, pokud vznikne pochybnost o tom, jak by mohly být využity. A za další se v ní objevuje i legální možnost mapovat a upozorňovat na větší nákup a obstarávání zbraní.“ Úpravu vítá i Pavel Černý: „Vytkl bych jí snad jen zavádění povinného zbrojního průkazu pro flobertky a vágně formulovanou možnost odebrání zbraní při »důvodném podezření«.“

Vlastníci musí být...

Kdo chce vlastnit zbrojní průkaz v Česku, musí splnit řadu podmínek. Jaké?

• Občan ČR

• Zletilý

• Svéprávný

• Zdravotně způsobilý

• Odborně způsobilý

• Bezúhonný

• Spolehlivý

Jak zvládat podobné situace, jako byla střelba na univerzitě? V Epicentru odpovídal odborník Vymětal

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Jan Kocián
26. 12. 2023 • 14:09

Policie ani BIS nesmí na akademické půdě nic vyšet­řovat­/sle­dovat, to platilo už dávno. Ale v roce 2016 při "incidentu na FAMU", si akademická obec vynutila potrestání policistů za vniknutí na akademickou půdu. Úspěšně! Byli totiž finančně potrestáni a posloužilo to jako odrazující příklad pro ostatní státní složky.

Proto můj kontroverzní názor je, že část viny a krve mají na rukou akademici!

Jitka Dittrichová
26. 12. 2023 • 10:50

Rozhodně chyba systému,pak možná jedinec.Když se může stát, že to individuum ,nežilo stranou,bylo na očích,chtěl být vidět a nejspíš si okolí neuvědomilo ,co je s ním...Jinak by to matka ani otec nenechali takto dojít,nikdo běžný nemá tolik zbraní,to se nemohlo utajit,mohli někoho kontaktovat už dřív,než mu hráblo.Ti nevinní si to nezas­louži­li,roz­hodně se dalo něco dělat.Samotný čin mohl mít mnohem víc nešťasných,policie se vychválila dost,i na první pohled velmi chybovala.Kdo to sleduje a soucítí s nevinnými,ale co už teď.....

Michelin
25. 12. 2023 • 08:17

Kde udělali soudruzi chybu ?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.