Masakr na pražské fakultě: První slova prezidenta Pavla | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Masakr na pražské fakultě: První slova prezidenta Pavla

V budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na Palachově náměstí došlo ke střelbě. Na místě jsou zranění i mrtví. (21. prosinec 2023)
V budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na Palachově náměstí došlo ke střelbě. Na místě jsou zranění i mrtví. (21. prosinec 2023) (David Malík)

Čtvrteční střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy otřásla světem. K tragické události se již vyjádřil prezident Petr Pavel (62) či předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová (65).

V odpoledních hodinách informovala Policie ČR o střelbě na pražské fakultě Karlovy univerzity v oblasti Náměstí Jana Palacha. Okolí je doposud zcela uzavřeno. Pražští strážníci rovněž apelují na místní obyvatele, aby nevycházeli ze svých domů. Útočník pocházející z Kladenska byl podle příspěvku policie již zneškodněn. „Střelec byl eliminován! Celá budova je v současné chvíli evakuována a na místě je několik mrtvých a desítky raněných“ napsala na sociální síti X Policie ČR. 

První tiskovka po střelbě v Praze: Vondrášek a Rakušan promluvili o tragédii na Filozofické fakultě

Video se připravuje ...

Tragédie v Praze otřásla světem. O útoku informovaly britské servery BBC News, Telegraph a Independent, americký web New York Times či francouzský server France 24. K mimořádně smutné události se vyjádřil i prezident České republiky Petr Pavel. „Jsem šokován událostmi na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Chtěl bych vyjádřit hlubokou lítost a upřímnou soustrast rodinám a příbuzným obětí, které si střelba vyžádala. Chci poděkovat občanům, že respektují pokyny bezpečnostních složek a poskytují maximální součinnost,“ zveřejnil na síti X Petr Pavel.

Situace v Praze zasáhla i předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou: „Jsem šokovaná nesmyslným násilím střelby, která si dnes v Praze vyžádala několik obětí. Vyjadřuji svou nejhlubší soustrast rodinám obětí a českému lidu jako celku. Stojíme a truchlíme s vámi.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.