Psycholog Štěpán Vymětal: Emoce přijdou později! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Psycholog Štěpán Vymětal: Emoce přijdou později!

Psycholog Štěpán Vymětal.
Psycholog Štěpán Vymětal. (Foto Aha! - Robert Klejch)

Netlačit, dopřát čas. Pocit viny je normální. To tvrdí o lidech, kteří prošli traumatem, Štěpán Vymětal, psycholog z ministerstva vnitra. Zaměřuje se na psychologii mimořádných událostí a krizové řízení.

Po útoku na místě působilo 30 psychologů, krizoví interventi policie i hasičů. Co je jejich úkolem? „Poskytovali akutní emoční podporu a stabilizaci evakuovaným osobám. Další věcí je podpora zraněných v nemocnicích, podpora rodin. Jsou zasaženy široké okruhy lidí. Ti, kteří zažili střelbu, pozůstalí, rodiny, personál univerzity…“ S jakými reakcemi se psychologové při masové střelbě setkají?

"Při extrémní zátěži mnozí lidé reagují velmi racionálně. A třeba později dojde k projevu emocí, někdo může reagovat emocemi dřív. Někteří lidé mohou být třeba zpomalení nebo jakoby zmražení, a to je také běžná reakce. Existuje i posttraumatický rozvoj později.“ Někteří lidé si vyčítají, že se možná nezachovali správně. Řeší, co mohli udělat lépe. Je to normální jev a jak s tím pracovat? „Pocit viny je normální reakce na ztrátu bezpečí a stability. Při mimořádných událostech různého typu je dobré si to uvědomovat. Svoji roli v zotavení hraje i čas, takže nemůžeme tlačit.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.