Filozofická fakulta po tragédii uleví studentům: Ruší výuku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Filozofická fakulta po tragédii uleví studentům: Ruší výuku!

Pieta u fakulty s tisíci zapálenými svíčkami.
Pieta u fakulty s tisíci zapálenými svíčkami. (Foto Aha! – D. Malík, ČTK/V. Šimánek)

Tragédie na filozofické fakultě zasáhla celou českou společnost. Pozůstalí truchlí, vedení Univerzity Karlovy (UK) plánuje, jak pedagogům i studentům ulehčit konec zimního semestru a nadcházející zkouškové období. Řešení? Dva týdny výuky se ruší, zkouškové bude dobrovolné.

V reakci na hrůznou událost z 21. prosince, při níž David K. (†24) zavraždi﷯ 14 lidí a 25 dalších zranil, fakulta sáhla k vstřícnému kroku. Zkoušky budou zcela dobrovolné, kdo je bude chtít podstoupit, bude mít možnost. „I když nezískáte za zimní semestr ani kredit, budete moci v klidu pokračovat v dalším studiu,“ přišlo v pokynech pro zbytek zimního semestru studentům filozofické fakulty. To neznamená, že by studenti potřebné zkoušky nemuseli skládat vůbec, mohou si je ale odložit do pozdějších semestrů.

V některých případech půjde atestace absolvovat i on-line či v budovách jiných kateder UK, konkrétní podoba bude upřesněna začátkem ledna. Ten budou mít studenti volný – zbylé dva týdny výuky se ruší a nebudou zahrnuty ani ve zkouškách či zápočtech. Ve stejném, tedy dobrovolném režimu, proběhnou i zimní termíny státní závěrečné zkoušky. „Přihlášení studenti, kteří je nebudou chtít nyní vykonávat, budou omluveni,“ stojí v pokynech. Situaci chce fakulta ulehčit i vyučujícím. K dispozici mají stejně jako studenti psychologickou pomoc a možnost práce z domova. Ti z nich, kteří se ale dostanou do kontaktu se studenty, budou muset podstoupit psychologicko-pedagogickou instruktáž.

Vyberou 50 milionů?

Tragédie strhla ve společnosti velkou vlnu solidarity. Nadační fond UK vyhlásil sbírku na podporu obětí, pedagogů a studentů jen hodiny po ní. Za devět dní (do včerejšího večera) do ní přišlo už 49,5 milionu korun! Dosáhne pomoc kulaté padesátky? Pokud byste chtěli přispět, můžete tak učinit na webu: darujme.cz/sbirkaffuk.

Krizový chat pod náporem

Univerzita nechala pro studenty i zaměstnance zasažené tragédií zřídit krizový chat. S dotazy i problémy se na něj obrátilo už 700 lidí. „Velmi často šlo o studenty, kteří byli sami v blízkosti útoku či na místě, nebo na něm měli známého,“ upřesnil mluvčí univerzity Václav Hájek. Kromě chatu se lidé mohou obrátit i na linku Ústředního krizového štábu UK na čísle 224 491 530.

Pro věci na Celetnou

Osobní věci, které musely zůstat na místě při evakuaci hlavní budovy FF UK, si jejich vlastníci mohou celý leden vyzvedávat na UK Pointu v Celetné ulici. Budou zde vydávány od 4. ledna 2024 každé úterý od 11:00 do 18:00 a čtvrtek od 8:00 do 16:00.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.