Rektoři s ministrem Bekem jednali o bezpečnosti: Jak minimalizovat riziko? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Rektoři s ministrem Bekem jednali o bezpečnosti: Jak minimalizovat riziko?

Ministr školství Mikuláš Bek na schůzce se zástupci vysokých škol
Ministr školství Mikuláš Bek na schůzce se zástupci vysokých škol (Foto Blesk - Martin Přibyl, Karel Kopáč)

O tom, jak minimalizovat riziko podobného útoku, jako byl ten prosincový na Filozofické fakultě UK, včera jednali rektoři s ministrem školství Mikulášem Bekem (59, STAN). Řešili například i kontrolu zavazadel.

Podle Beka se účastníci schůzky shodli na potřebě rychle vyhodnotit krátkodobá rizika v jednotlivých školách. A také tomu přizpůsobit vnitřní předpisy. „Například to, jaká zavazadla mohou pracovníci či studenti přinášet do budov,“ uvedl příklad ministr. Inspiraci pak hledal v USA a dalších zemích, kde mají s útoky ve školách větší zkušenosti. „Velká zavazadla tam zkrátka nejsou povolená vnést do školního prostoru,“ doplnil Bek. Právě střelec z fakulty přitom donesl na místo hrůzného činu celý arzenál zbraní i nábojů. Na potřebné kroky k zajištění bezpečnosti na českých vysokých školách se zaměří nová pracovní skupina, která se poprvé sejde příští středu.

ŠKOLENÍ PRO VŠECHNY

Už teď je zřejmé, že se ve spolupráci s rezortem vnitra a policií proškolí pracovníci, kteří mají na univerzitách na starosti bezpečnost. A podobná školení budou i pro zaměstnance a samotné studenty. „Bezpečnostní plány by se měly aktualizovat. Preventivní semináře a výcvik pak přispějí k eliminování následků na minimální mez, pokud by nebezpečná situace nastala,“ řekl náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch.

Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková, ministr školství Mikuláš Bek (STAN) a policista Tomáš Lerch informovali o závěrech jednání.

RÁMY ASI NEBUDOU

„Každá škola bude muset k bezpečnostním opatřením přistoupit individuálně,“ upozornila rektorka Univerzity Karlovy a šéfka konference rektorů Milena Králíčková (51). Jak podotkla, svá opatření si zvolí i každá ze 17 fakult »Karlovky«. V úvahu přichází třeba vstup na kartu. O instalaci bezpečnostních rámů se podle Králíčkové vede debata, zatím nikde instalovány ale nebyly. „Nevím o fakultě, která by se rozhodla instalovat rámy teď okamžitě,“ konstatovala s tím, že na jejich zavedení shoda nalezena nebyla.

POCHOD, SVĚTLO, OBJÍMÁNÍ

Dnes ve 13 hodin se sejdou lidé k uctění památky a vyjádření solidarity na Ovocném trhu v Praze. Po úvodním slovu se vydá průvod účastníků nazvaný »Přenesení světla« Celetnou ulicí a následně k hlavní budově FF UK. Ta bude v 15 hodin objata lidským řetězem. Chybět nebude ani památný oheň. Náměstí Jana Palacha je po celý měsíc místem pro iniciativu nazvanou Měsíc pro fakultu. Organizace průvodu se ujali zástupci studentských spolků Univerzity Karlovy.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.