Čech vraždil v německé škole: Zastřelil tři děti, učitele a policistu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Čech vraždil v německé škole: Zastřelil tři děti, učitele a policistu

Střílel pistolí Smith & Wesson M 59...
Střílel pistolí Smith & Wesson M 59... (Foto INT, Hamburger Abendblatt)

O školních střelbách slýcháme čím dál víc, tu vůbec první v Evropě spáchal zhrzený český emigrant Karel Charva (†34). Měl vysokou školu, musel ale jezdit taxíkem a dělat nočního vrátného. Jednoho dne vtrhl do školy a začal střílet do dětí...

Dětství Karla Charvy nebylo z nejšťastnějších, matka od rodiny utekla, otec neustále pracoval, tak ho vychovávala babička. V roce 1966 se mu podařilo dostat na vysokoškolský obor pedagogika a psychologie a šel si za snem stát se učitelem. Využil uvolněnějších poměrů začátku roku 1968 a legálně vycestoval do západního Německa. V demokratické zemi se mu ale zalíbilo, tak tam zůstal a v následujících letech vystudoval psychologii ve Frankfurtu nad Mohanem.

Utekl do Německa

Jeho kariéra se ale zadrhla, na vysněnou práci musel zapomenout, vystřídal několik pozic, dělal taxikáře, nočního hlídače. Podle sousedů to byl velmi inteligentní muž, co veškerý volný čas věnoval studiu matiky a chemie, druhým dechem ale dodávali, že byl zamlklý, osamělý a v posledních letech začal hodně pít. Zklamání ze života Charvovi zatemnilo mozek a rozhodl se k šílenému činu. V osudný den 3. června 1983 si sbalil dvě pistole, sedm plných zásobníků a chvíli po půl jedenácté vpadl do školy v obci Eppstein-Vockenhausen nedaleko Frankfurtu. Rozrazil dveře do třídy, v níž se zrovna šesťáci učili angličtinu a začal pálit hlava nehlava. Osmkrát vystřelil na učitele Fraze-Adolfa Gehlhaara, zasáhl ho sedmkrát, do hlavy, břicha a ruky, těžce zraněný muž se sesul k zemi. „Rychle, utíkejte!“ stihl ještě křiknout na vyděšené děti, než omdlel. To už ale Charva obrátil zbraň proti nim. Tři děti (†11, †12, †12) zavraždil, dalších 14 postřelil.

Zabil i sebe

Zvuk střelby přivolal na místo učitele Hanse S. (†36), vraždící maniak ho ale jedinou ranou zabil. Tragédii se pokusil zabránit i policista Gisbert B. (†45), který na škole ten den prováděl instruktáž, jenže neměl zbraň. „Policie! Ruce vzhůru!“ vykřikl na vraha, ten ale planou hrozbu prohlédl a muže zákona zastřelil. To už na místo dorazili ozbrojení policisté a učebnu obklíčili. Zazněl jen jediný výstřel. Karel Charva v bezvýchodné situaci spáchal sebevraždu.

Skrytý motiv?

Policie motivy šíleného střelce nikdy nedokázala přesvědčivě odhalit. Jedna z vyšetřovacích verzí byly i osobní spory s učitelem Gehlhaarem, který svá těžká zranění jako zázrakem přežil. Den před masakrem do školy volal neznámý muž a ptal se po něm. Vyučující i jeho manželka se ale dušovali, že Charvu neznají, a spojení mezi nimi se policii nepodařilo najít. Vrah nezanechal žádný poslední dopis, jeho čin tak byl přičten jeho psychickému stavu a alkoholu. „Nemáme tušení, co bylo motivem,“ přiznala po dlouhém vyšetřování policie.

V Eppsteinu skončil náhodou

Vrah odhodlaný k hrůznému činu vyrážel na svou cestu pomsty už v sedm ráno ze svého bytu ve Frankfurtu. Dlouho jezdil po městě a hledal otevřenou školu, jenže většina z nich měla tou dobou prázdniny. Vhodný cíl tak našel až v nedaleké obci Eppstein.

Pomlouval ČSSR

Komunistické Rudé právo o incidentu v podstatě neinformovalo. Krátká zpráva jím proběhla jen 6. června 1983, ta čin samozřejmě dávala do spojení s Charvovou emigrací. „Vrahovi pocházejícímu z Prahy v NSR poskytli politický azyl, když po útěku pomlouval ČSSR. Očekával slávu a peníze, místo toho musel pracovat. Není vyloučeno, že vražda byla mstou za příkoří a nepochopení,“ stálo v kratičkém článku nazvaném Emigrant vrahem.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.