První »český« masový vrah Franz Sandtner: Vraždy pro perníkového koníka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

První »český« masový vrah Franz Sandtner: Vraždy pro perníkového koníka

Franz Sandtner
Franz Sandtner (Foto Aha! – Martin Přibyl, Vojenský ústřední archiv Praha, vyšetřovací spis Dtr 121/26)

První československý masový vrah Franz Sandtner (†24), přezdívaný Rotkopf, neboli zrzoun, sekerou brutálně umlátil pět lidí na statku svého bývalého zaměstnavatele. Ukradl pár stovek a perníkového koníka, chytli ho kvůli nadávání důstojníkovi.

Zámožný Rudolf D. (†40) potřeboval dát svůj statek Doyscherhof u dnes již zaniklé obce Žitná na Sokolovsku po první světové válce do pořádku. Rozhodl se najmout jako čeledína mladého Franze Sandtnera, který měl o práci zájem, jenže se neustále jen poflakoval. Statkáři s ním po čtyřech měsících došla trpělivost a vyhodil ho. To mu Sandtner nikdy nezapomněl. V roce 1922 vstoupil do armády, žold ale nebyl podle jeho představ, a tak vymyslel plán, jak přijít k penězům a ještě se pomstít. Od svého 14. pěšího pluku ve slovenském Prešově odjel ve volném dni vlakem do Chebu. V noci z 9. na 10. dubna 1926 přišel k Doyscherhofu.

Zmasakroval rodinu

I když už Sandtner na místě nebyl několik let, pamatoval si ho dobře. Věděl, že nesmí přijít ze dvora, kde by vzbudil psy, že nejjednodušší bude vylomit kuchyňské okno, které má vadnou západku. Když se do stavení vloupal, vzal do ruky sekeru a počkal do jedné hodiny ráno, kdy věděl, že už bude tvrdě spát i čeledín na seníku nedaleko domu. Pak se potichu vplížil do místnosti, kde spali členové rodiny a služka, a začal krvavou mstu. Umlátil Rudolfa D., pak jeho manželku Žofii (†37) a služku Annu H. (†30). Ubil i děti Isidora (†9) a Annu (†3). „Hrozně křičely,“ řekl později stroze. Jeho řádění přežili spíš náhodou bratři Kašpar (tehdy 11), který se schoval pod otcovo tělo, a Josef (tehdy 6), jehož zachránili doktoři, a také jejich sestřička Marie (tehdy 7 měsíců). Tu zachránilo, že na ni padlo bezvládné tělo matky a její pláč tak byl tlumený.

Klidně by vraždil znovu

Pro prvorepublikové kriminalisty to byl šok, jednalo se o našeho prvního masového vraha. Toho však i díky mnoha stopám, včetně otisků prstů, dopadli za pouhé tři dny. Brutalitu činu jen podtrhl Sandtnerův bohorovný přístup k činu před soudem. „Když jsem odcházel, ani jsem se na ně nepodíval. Všichni bědovali tak hlasitě, že to bylo slyšet až ven. Neměl jsem s nimi žádného soucitu. Ani dnes mi to líto není, chtěl jsem se zmocniti peněz. Pro ně bych to udělal znovu,“ vypověděl. V roce 1927 byl odsouzen k trestu smrti a týž rok 30. června byl rozsudek vykonán na dvoře plzeňského divizního soudu.

Nebyl na to sám

Policisté tušili, že na vraždě měli podíl i další. Podezřívali tři vojíny, dva z nich, Erich Ziegler a Karel Kronhöfer, mu také skutečně pomáhali. První jmenovaný Sandtnerovi řekl, že farmář prodal část dobytka, a že je tedy správný čas na loupežnou vraždu. Druhý s ním šel přímo na místo a čekal venku, kdyby zrzoun potřeboval pomoct. Ten jejich účast zatloukal. „Obviněný se jen směje, tvrdí, že fotografované nepoznává,“ zapsal vyšetřující. Později si ale Sandtner svou výpověď rozmyslel a celou událost popsal.

Stačilo mu málo

Sandtner očekával u statkáře desetitisíce, nebo i statisíce, jenže našel jen pár pětistovek. Z domu odnesl také kus másla a perníkového koníka. Ani tak mu však vražda pěti lidí nepřišla zbytečná. „Asi čtyři pětistovky jsem našel ve stole. Dal jsem je Kronhöferovi, aby si je rozdělil s Zieglerem. Já jsem byl úplně spokojen s částkou 950 korun, které jsem vzal ze statkářových kalhot,“ popsal bez jediné výčitky.

Chytli ho za nadávky

Zrzoun byl zadržen téměř ihned, když se vrátil k útvaru, ovšem ne kvůli masakru. Cestou vlakem zpět do Prešova totiž velkou část lupu propil a v opilosti také počastoval nadřízeného důstojníka několika nadávkami. Měl za to strávit pár dní za katrem, to už se ale dostal do hledáčku policie a byl obviněn z pětinásobné vraždy.

Zlé dvojče?

Franz byl se svým dvojčetem Rudolfem Sandtnerem od tří let vychováván v klášteře sv. Alžběty v Kadani. Jejich matka se zabila, otec odešel a žil jako tulák. Duchovní prostředí mělo na bratry dost odlišný vliv. Na jedné straně problémový Franz, na té druhé pracovitý a věřící Rudolf, který rozdílnost zdůraznil i ve výpovědi na policii: „Už v dětství byl Franz vždycky darebák, kradl a byl často trestán. Jednou se dokonce vrhl na klášterní sestru a škrtil ji. Od opuštění kláštera ve čtrnácti jsme se neviděli.“

Víte že...

...obec Žitná ani statek Doyscherhof už dnes neexistují? Zanikly po poválečném odsunu Němců z pohraničí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.