Masová vražedkyně Olga Hepnarová: Proč tu zrůdu opěvovali... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Masová vražedkyně Olga Hepnarová: Proč tu zrůdu opěvovali...

Olga Hepnarová zabila autem v Praze osm lidí: Původně chtěla vystřílet Václavák
Olga Hepnarová zabila autem v Praze osm lidí: Původně chtěla vystřílet Václavák (archiv Blesku)

Celý svět měla Olga Hepnarová (†23) za nepřítele. Lidi nenáviděla a rozhodla se jim pomstít. „Já, Olga Hepnarová, oběť vaší bestiality, odsuzuji vás k trestu smrti přejetím,“ napsala a pár chvil poté najela do davu pětadvaceti lidí. Masakr jich nepřežilo osm!

Vincent S. (†65), Františka H. (†78), František J. (†53) a přes dvacet dalších lidí v osudný den na ulici Obránců míru na Praze 7 (dnes Milady Horákové) čekali na tramvaj, nebo jen v nešťastnou chvíli procházeli po chodníku. Přesně zde se totiž rozhodla Hepnarová vykonat svou mstu na společnosti, když 10. července 1973 ve 13:45 za volantem vypůjčeného náklaďáku Praga RN najela na chodník. V plné rychlosti mířila přímo do davu na zastávce s jediným úmyslem – vzít co nejvíc životů. První novinové články psaly ještě o tragické nehodě, zanedlouho ale vyšla najevo pravda. „Na chodník jsem vjela úmyslně,“ měla Hepnarová zničehonic přiznat při psychologické prohlídce.

Trabanta hodila ze skály

Čin měla vražedkyně naplánovaný. O den dříve se naposledy jela podívat k chatce v Olešku u Prahy, kde trávila v posledních letech většinu času, a svého milovaného trabanta shodila ze skály, aby se nedostal do rukou jinému majiteli. Další den ráno poslala do redakcí Svobodného slova a Mladé fronty dopisy s detaily plánovaného útoku.

„Ukradnu autobus a plnou rychlostí s ním vjedu do davu lidí...“ psala. Nakonec však zvolila nákladní automobil, který si několik hodin před činem vypůjčila. Pod jeho koly zemřeli tři lidé, pět podlehlo těžkým zraněním v nemocnici, dvanáct raněných se podařilo zdravotníkům zachránit.

Film o poslední popravené ženě v ČSSR Já, Olga Hepnarová: Podívejte se na ukázky!

Video se připravuje ...

Stálo tam málo lidí

Po třídě Obránců míru se řítila Praga RN, kolem tramvajové zastávky ale jen projela. Hepnarová jela ulicí už pár desítek minut před útokem. U zastávky ale byla tramvaj a zdálo se jí, že na chodníku není dost lidí, tak jen projela kolem. Při druhé cestě už neváhala. „Tentokrát nepřekážela auta ani tramvaje. V tom okamžiku jsem se rozhodla, že to provedu. Strhla jsem řízení na chodník, vyrovnala ho, vjela do hloučku lidí a přejížděla je,“ popsala bez emocí vyšetřovatelům.

Odmítala se hájit

Vražedkyně od začátku soudního řízení přiznávala vinu a brojila proti svému obhájci, který se snažil prokázat, že dívka trpí duševní chorobou. Ona sama naopak zarytě tvrdila, že je naprosto v pořádku. „Chtěla jsem se pomstít celé společnosti, včetně své rodiny, neboť všichni se ke mně chovají nepřátelsky,“ vysvětlovala nevysvětlitelné. Znalci z oboru psychiatrie u ní zjistili poruchu osobnosti, duševní poruchu, která by ovlivnila její jednání, ale ne. Rozsudek padl 6. dubna 1974. Trest smrti Hepnarová přivítala. Zalitovala jen toho, že obětí nebylo víc...

»Opěvovaná« zrůda

Hlavním přáním Olgy Hepnarové bylo neodejít jako bezejmenný sebevrah. A to se jí, bohužel, povedlo. Stala se naší nejznámější masovou vražedkyní, jejím činem jsou inspirované písně i knihy. V roce 2016 měl také premiéru film Já, Olga Hepnarová, v němž si masovou vražedkyni zahrála polská herečka Michalina Olszańska (30).

Bojovala o život

„Trestu smrti se nebojím, přijímám ho,“ řekla vražedkyně k vynesenému rozsudku. Že by však přece jen chtěla žít, si vzpomněla jen pár chvil před popravou samotnou. S katem a jeho pohůnky bojovala, k oprátce ji museli doslova dovléct. Cestou se pokálela, pomočila a pozvracela. Oběšena byla neveřejně 12. března 1975 v útrobách pankrácké věznice.



Přečtěte si
Yvetta Zlínská
17. 6. 2023 • 22:18

Dobře, že ji pověsili.

miroslava13
17. 6. 2023 • 12:55

já si to pamatuji. jezdila jsem kolem do práce. straší mně to dodnes! člověk neví dne ani hodiny...a dnes po užívání drog se toto může snadno opakovat. každý feťák je neřízená střela a nikdo to moc neřeší. to jsme si po revoluci určitě nikdo nepřál!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.