Vrah z fakulty není jediný: Odporný krvavý masakr | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Vrah z fakulty není jediný: Odporný krvavý masakr

Kevin Dahlgren chladnokrevně vyvraždil rodinu své sestřenice.
Kevin Dahlgren chladnokrevně vyvraždil rodinu své sestřenice. (Foto Aha! – M. Přibyl, A. Malachovský, ara)

„Šokovalo nás to, nechoval se zvláštně,“ říkali o Kevinu Dahlgrenovi (†25) sousedé jeho sestřenice Veroniky H. (†46), u které bydlel. Zavraždil ji, jejího manžela (†50) i oba syny (†17 a †23). Těla naházel na hromadu a nechal hořet v garáži. 

Američan Kevin Dahlgren měl psychické problémy, které se rozhodl řešit pobytem u sestřenice Veroniky H. Do Brna přiletěl koncem dubna 2013 a první týdny soužití s příbuznými byly idylické. Začal si v okolí přivydělávat doučováním angličtiny a lidem se zdál být naprosto v pořádku. Poprvé si na svého nového spolubydlícího postěžovali synové David a Filip, prý se choval zvláštně a chodil po vsi s nožem v ruce. Těžko ale mohli tušit, že jen o pár dní později právě tímto nožem na rodinu zaútočí. V osudný den 22. května 2013 ještě Veronika H. před sedmou ráno volala do školy, v níž učila, že jí není dobře a zůstane doma. Bylo to naposledy, kdy ji někdo slyšel. O chvíli později už vrah s nožem v ruce zavraždil jejího manžela Martina 29 ranami v jeho pracovně. Svou sestřenici i jejího staršího syna Filipa ubodal v postelích.

Mrtvoly zapálil

Dál se ale choval, jako by se nic nestalo. Od pošťačky převzal poštu a zrušil domluvené doučování. Paní na úklid, která vešla do domu, zastihl ještě v předsíni a poslal ji domů. Když se kolem jedné hodiny vrátil ze školy nejmladší syn David, byl už vrah připravený. Dvanáctikilovým kamenem ho umlátil k smrti. Těla svých příbuzných pak naházel na hromadu s hadry, polil benzinem a zapálil. Sám si sbalil, zavolal taxíka a odjel na vídeňské letiště, odkud letěl do vlasti. Hororovou scénu v garáži objevili sousedé až v deset večer.

Oběsil se na prostěradle

V USA byl Dahlgren zadržen, rodiče mu ale zaplatili ty nejlepší právníky. Zpět k trestnímu stíhání u nás byl vydán až o dva roky později jako vůbec první Američan. V Česku byl vrah nakonec řetězcem nepřímých důkazů 20. července 2016 usvědčen a odsouzen k doživotí za mřížemi. O rok později bylo zamítnuto i odvolání. 11. ledna 2018 využil Dahlgren nepozornosti dozorců a v cele se oběsil na prostěradle.

Hlasy v hlavě »vyvoleného«

Vrah se považoval za »vyvoleného« a před soudem se označil za reinkarnaci Alexandra Velikého. „Cítí se výjimečný a postrádá empatii k ostatním,“ popsala znalkyně. Měl trpět poruchou osobnosti a sám tvrdil, že ho k vraždám donutily hlasy v hlavě. Sousedé zavražděných se o něm přitom vyjadřovali pozitivně. „Slušný, vždycky se zastavil a zkusil prohodit pár českých vět,“ sdělil jeden z nich.

Rozmazlované dítě

Rodina Kevina Dahlgrena rozhodně nežila v nouzi. Otec byl obchodním ředitelem pojišťovny, vrah od dětství bydlel ve vile se čtyřmi ložnicemi a chodil do nejlepších škol. Sám ale nebyl příliš úspěšný a žádnou kariéru naplánovanou neměl. Frustrace z toho, že nedokázal naplnit představy rodičů, byla také jedním z impulzů k cestě do Česka. Věřil, že to pro něj bude nová šance...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.