Finální šetření policie po 19 dnech: Detaily zásahu při masakru na fakultě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Finální šetření policie po 19 dnech: Detaily zásahu při masakru na fakultě

Dobrovolníci z řad studentů posbírali svíčky a květiny donesené na pietní místo před Karolinem, 5. 1. 2024.
Dobrovolníci z řad studentů posbírali svíčky a květiny donesené na pietní místo před Karolinem, 5. 1. 2024. (Anastazie Podhůrská)

Z pátrání po sebevrahovi k největší masové vraždě v poválečné historii. Policisté včera hodnotili svůj zásah proti střelci z filozofické fakulty. Pochybení nenašli, uznali ale, že pátrání po pachateli D.K. (†24) měli oznámit i vedení univerzity.

Jak včera popsal Michal Tikovský, ředitel Úřadu vnitřní kontroly Policejního prezidia ČR, hlídky byly do budovy fakulty na Palachově náměstí vyslány více než hodinu a půl před střelbou. Tikovský poznamenal, že tato adresa je také první, která se objeví ve vyhledávači Google. Zde hlídky kontaktovaly nejprve vrátného, pak studijní oddělení. „Pracovníkům fakulty policisté sdělili, že jde o studenta fakulty, který může být ozbrojen a chce spáchat sebevraždu,“ řekl Tikovský. Když získali rozvrh střelce, zaměřili se policisté na budovu v Celetné ulici, kde měl mít přednášku. Zaměstnanci, se kterými policisté na hlavní budově fakulty mluvili, byli instruováni, aby volali linku 158 v případě, že D. K. spatří. „O skutečnosti, že je po střelci pátráno, nebylo vysloveně informováno vedení fakulty, ale pouze zaměstnanci, se kterými policisté hovořili,“ upřesnil Tikovský a vyslovil doporučení, aby v budoucnu byla lepší krizová komunikace s dotčenými orgány.

Postřelení až u Karlova mostu

Jak daleko střelec pálil z ochozu střechy? Až na protější břeh Vltavy. „U Mánesova mostu evakuovali policisté lidi, kteří se tam schovávali za zídkou. Zároveň zasahovali u Karlova mostu, kde došlo k postřelení několika osob,“ popsal včera Josef Jeřábek z pohotovostní motorizované jednotky. Tam byli zraněni manželé ze Spojených arabských emirátů, jejich dvě dcery (8 a 10) zázrakem minul. Prvního trefil do ramene a klíční kosti muže Ahmada Ibrahíma, jeho manželka Rowdah nejprve ukryla dívky z dosahu střelce, když se však vracela pro manžela, trefily jí dvě kulky. Poranily jí játra, střeva a plíce. Žena podle serveru Novinky.cz stále leží v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Muž byl již propuštěn.

Jurečka se na Kavčích horách omlouval za večírek v den tragické střelby na Filozofické fakultě. Zvažuje i rezignaci

Jurečka se na Kavčích horách omlouval za večírek v den tragické střelby na Filozofické fakultě. Zvažuje i rezignaci

Video se připravuje ...

Poprvé v budově

Policistům také chvíli trvalo, než našli cestu do čtvrtého patra, dějiště největšího krveprolití. Hlavní schodiště totiž končí ve třetím patře. Zasahující policisty na vedlejší schody, kterými se dostali až nahoru, navedl student.

Peklo minutu po minutě

12:26: Policie přijala o oznámení o možném sebevražedném úmyslu střelce.

12:51: První pokus o lokalizaci podle mobilního telefonu střelce. Poloha byla naposledy zaznamenána v Hostouni ve 12:17.

13:11: Pražská policie měla dostat informaci od středočeské, že se hledá sebevrah, v jehož bydlišti byla objevena mrtvá osoba.

13:20: Zjištěno, že je držitelem několika zbraní. Okamžitě bylo v Praze vyhlášeno pátrání po střelci se sebevražednými úmysly.

13:22: K budově FF UK na náměstí Jana Palacha byly vyslány dvě tříčlenné hlídky. Na fakultě oznámily, že hledaný může být ozbrojený.

13:32: Byla potvrzena přítomnost nástražného výbušného systému v domě střelce, následovalo rozšířené pátrání v Praze.

14:38: Až na třetí pokus lokalizován telefon střelce v okolí Pařížské ulice v centru Prahy.

14:59: První oznámení o střelbě.

15:02: První policista vstoupil do budovy FF UK na náměstí Jana Palacha. Nebyla slyšet střelba.

15:10: Policisté se dostali do 4. patra, kde byly známky střelby. Část ošetřovala zraněné, další prohledávali patro. Svědek řekl, že viděl údajného střelce v doprovodu ženy.

15:11: Informace, že se střelec pohybuje na střeše budovy. Policista na střelce kryjícího se za zábradlím na ochozu střechy střílel z pistole od budovy Rudolfina.

15:19: Z protějšího hotelu policie viděla, jak střelec odhodil pušku a zvedl ruce nad hlavu. Následně se zastřelil.

15:23: Policisté vstoupili na ochoz budovy FF UK, kde nalezli střelce s prostřelenou hlavou.

Pietní průvod za oběti střelby na FF UK z Ovocného trhu na náměstí Jana Palacha. Na závěr piety vystoupily společně pěvecké sbory. (4. leden 2024)

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Jitka Dittrichová
14. 1. 2024 • 15:04

j.p.toman
10. 1. 2024 • 16:07

Jestliže byl zásah v pořádku, jak bylo sděleno, proč někdo z odpovědných činitelů vzápětí řekl, že v do budoucna je co zlepšovat ?:

AHel
10. 1. 2024 • 10:10

Už toho nechte...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.