Kontroverzní ohňostroje: Potěší oko, ale... Vzduch naplní jedy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Kontroverzní ohňostroje: Potěší oko, ale... Vzduch naplní jedy

Kolem ohňostrojů zůstávají oblaka škodlivin.
Kolem ohňostrojů zůstávají oblaka škodlivin.  (Foto Aha! – J. Poláček, J. Januska, R. Vystrčil, ara)

Konec roku je tady a tím i čas ohňostrojů. Světelné show, která ale kromě chvilkové krásy přináší i nebezpečí. Nejde jen o hluk, který vadí lidem i zvířatům. Vzduch se po odpálení rachejtlí naplní jedovatými zplodinami, které potom dýcháme.

Do povětří se rozptýlí sírany, chloridy, červený fosfor, měď, baryum či arsen. A dokonce i olovo, které je v Evropské unii jako součást pyrotechniky zakázané. „Zvýšení olova v ovzduší při ohňostroji bývá až šedesátinásobné proti běžnému stavu. Tato skutečnost ukazuje na velký podíl nelegální pyrotechniky na evropském trhu,“ říká Martin Pivokonský, ředitel Ústavu pro hydrodynamiku Akademie věd ČR.

Chemický koktejl

Koktejl chemických látek může být nebezpečný pro naše plíce i nervový systém. Kromě těžkých kovů se z rachejtlí uvolňují i částice, kterým se říká polétavý prach. I ten umí poškodit dýchací cesty. Jak ohňostroje zvyšují hodnoty polétavého prachu, zjišťovali odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu. A ukázalo se, že významně. „Naměřená maxima byla v řadě případů vůbec nejvyšší hodinovou koncentrací na konkrétní stanici v daném roce,“ stojí ve studii.

Nejhůř po jedné

Nejhorší byla podle očekávání situace ve městech, o něco lepší na předměstích a nejméně prachu bylo na venkově. Velikost města ale překvapivě nehrála takovou roli. Záleželo spíš na místě, kde je měřící stanice umístěna. „Pokud je například velmi blízko centra v parku, na sídlišti či na kopci je pravděpodobné, že dochází k velmi intenzivnímu odpalování v těsné blízkosti, a tudíž jsou koncentrace lokálně velmi vysoké,“ zjistili meteorologové. Nejhorší je situace 1. ledna nikoliv o půlnoci, ale mezi jednou a druhou hodinnou ranní. V některých lokalitách se vysoké koncentrace polétavého prachu udrží až do čtyř do rána. Limity byly překročeny na 40 % stanic.

Víte že...

...pyrotechnika letos zdražila o 30 %, ale obchodníci hlásí, že se jí prodalo více než loni?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.