Jitka vystavuje sbírku vánočních ozdob: Krása i z doby normalizace | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jitka vystavuje sbírku vánočních ozdob: Krása i z doby normalizace

Jitka Mrkosová za 12 let nasbírala tisíce vánočních ozdob.
Jitka Mrkosová za 12 let nasbírala tisíce vánočních ozdob. (Foto Aha! – Tonda Tran, Jonáš Kříž)

Známá cinkrlata z dob normalizace i taková, která si na stromeček věšely naše prababičky. To a mnohem více ukazuje výstava sbírky vánočních ozdob Jitky Mrkosové (49) ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy. Dýchá z nich pravá vánoční atmosféra.

Za 12 let, co se své vášni věnuje, shromáždila podnikatelka Jitka Mrkosová (49) ze Šumperka tisíce vánočních ozdob. Několik stovek těch nejkrásnějších od druhé poloviny 19. století až po ty, které se na stromeček věšely za normalizace, teď zapůjčila na výstavu. „Zastoupeny jsou stařičké ozdoby z vaty, která měla připomínat sníh, z papírmaše s figurálními, zvířecími a dalšími motivy,“ vysvětluje kurátorka výstavy Marcela Šášinková. Normalizační krásy V záplavě blyštivých ozdob si na své přijdou i pamětníci. Největší část exponátů tvoří takové, které návštěvníci bezpečně poznají. „Rozsáhlé zastoupení mají tradiční české skleněné a perlové ozdoby,“ doplnila Šášinková. „Z dekorací, které se na stromek dávaly za socialismu, si lidé určitě pamatují prohnuté ozdoby s vlepem a plastovou hračkou uvnitř. V 60. a 70. letech se u nás těšily velké oblibě. Že jsou nadčasové, dokazuje i to, že jejich výroba byla obnovena,“ uzavírá sběratelka Jitka Mrkosová.

První umělé...

Zajímavostí expozice jsou stromky vyrobené z nabarveného husího peří. „Jedná se o historicky první umělé vánoční stromky vůbec. Za první světové války se o Vánocích posílaly vojákům do zákopů na frontu,“ říká Jitka Mrkosová. 

Stromeček plný dobrot

Tradice zdobení vánočního stromku se do měšťanského prostředí přenesla v polovině 19. století. „S novým zvykem došlo k rozmachu výroby nejrůznějších ozdob. Mezi nejstarší vánoční ozdoby patřilo ovoce, sušené plody a ořechy, které se zavěšovaly na šňůrkách na stromek,“ vysvětlila Marcela Šášinková. Ke zdobení se podle ní používalo také cukroví. „Vzácné jsou ozdoby z tragantu s příměsí rostlinných pryskyřic. Tiskly se do forem či volně modelovaly a sušily. K nejstarším ozdobám patří ty z včelího vosku,“ doplnila.

Začalo to u perel

Ke sbírání Jitku Mrkosovou inspirovala návštěva výrobny perlových ozdob v Poniklé na Semilsku.„Jejich produkce mne nadchla. Zrušila jsem stavební spoření a začala sbírat. Nejčastěji oslovuji známé nebo je kupuji na internetu, takže to beru i jako investici. V současnosti mám ve sbírce prakticky veškerou produkci historických ozdob z našeho území,“ přiznala.

Víte že…

...první vánoční stromek v moderním pojetí v Čechách připravil roku 1812 jako překvapení štědrovečerním hostům ředitel Stavovského divadla Johann Carl Liebich?

Historické vánoční ozdoby

Kde: Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy Zámek, 252 63 Roztoky

Kdy: 25. 11. 2022 až 19. 2. 2023, středa – neděle 10.00 – 18.00

Za kolik: Dospělí 60 Kč, snížené (děti, studenti, senioři) 40 Kč, rodinné (dva dospělí a dvě děti) 160 Kč. 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.