Varhaník Robert má nezvyklý koníček: Stoleté mašinky pojedou v kostele! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Varhaník Robert má nezvyklý koníček: Stoleté mašinky pojedou v kostele!

Tuto mašinku vyrobil v Norimberku před rokem 1915 slavný hračkář Georges Carette.
Tuto mašinku vyrobil v Norimberku před rokem 1915 slavný hračkář Georges Carette. (Foto Aha! – Tonda Tran, repro Youtube Capella Regia )

Parní vláčky pamatující ještě »císaře pána« se o víkendu rozjedou v sakristii Kostela Nejsvětějšího Salvátora na Starém Městě. Vzácnou kolekci tam představuje varhaník Robert Hugo (60).

Hugova sbírka stoletých parních mašinek je zřejmě jediná v Česku. Pravidelně ji kolem Vánoc už několik let ukazuje farníkům Kostela Nejsvětějšího Salvátora nedaleko Karlova Mostu. „Celkem mám asi sto kusů. Jen lokomotiv je kolem deseti. Všechny jsou z let 1910 až 1930. Pochází převážně z německého Norimberku, který v té době byl hračkářskou velmocí,“ vysvětlil Robert Hugo, který je v kostele varhaníkem přes 30 let.

Hračky pro šikovné…

Na rozdíl od současných dětských vláčků na elektřinu, mají v sobě jeho mašinky miniaturní parní stroj. „Běží na líh. Jeho spalování v kotli vaří vodu a vytváří páru, která stroj pohání. Na začátku 20. století šlo o poměrně komplikované hračky určené pro větší děti z bohatých rodin. Není úplně jednoduché je rozjet a ani zastavit. Musíte čekat, až líh vyhoří,“ upřesnil Robert Hugo. Z hraček se podle něj časem postupně začaly stávat sběratelské modely v přesném měřítku určené převážně dospělým.

Sběratelská vášeň

Sbírat mašinky začal varhaník, muzikolog a vysokoškolský pedagog Robert Hugo před sedmi lety. „První historický vláček mi věnoval kamarád. Chytlo mne to a začal jsem je porůznu shánět v internetových aukcích. Některé vzácnější kusy mohou vyjít až na několik tisíc korun,“ vysvětlil.

O víkendu se rozjedou

Část sbírky budou moci lidé spatřit v sakristii v pohybu tento víkend. „Vláčky se rozjedou v neděli odpoledne i večer. Vidět je může každý, kdo přijde na mši. Po víkendu je začnu uklízet a lidé je opět spatří až za rok,“ sdělil.

Kde, kdy, za kolik

Kostel Nejsvětějšího Salvátora Křižovnická 1040/4, Praha 1, Staré Město

neděle v 15:00 – 15:30, 21:00 – 21:30 

zdarma



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.