Zámečník Jiří z Ústecka: Ze šrotu vykouzlil poklady! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Zámečník Jiří z Ústecka: Ze šrotu vykouzlil poklady!

A to je výsledek. Poslední kousek, se kterým se zúčastnil výstavy k výročí značky Harley Davidson v Budapešti.
A to je výsledek. Poslední kousek, se kterým se zúčastnil výstavy k výročí značky Harley Davidson v Budapešti. (Foto pro Aha! – Jiří Říha)

Doslova motorkářské šperky, nad kterými užasne opravdu každý, dokáže z kovových monster udělat Jiří Říha ze severu Čech. O jeho dílech už si povídají také v zahraničí.

Na dvoře za plotem u domu v malebné vesničce Homole u Panny na Ústecku vznikají umělecká díla ze starých, často i bouraných motorek. Do parády si je bere zámečník Jirka Říha (48), který tu žije se svojí rodinou. „Vždycky se mi dostane do rukou nějaký kus, který koupím, opravím, vyzdobím a pošlu dál do světa. Takhle jsem už udělal 11 strojů,“ prozradil milovník silných motorů s tím, že některé unikátní prodal do zahraničí. Nejvíc asi do Německa.

 „V současnosti nemám doma žádnou motorku, ale už se zase chystám na další práci, takže dlouho tu prázdno nebude,“ usmívá se Jirka. Z jedné vysloužilé motorky udělá umělecký skvost zhruba za půl roku. Často tak místo doma tráví čas ve své dílně. „Manželka už si zvykla, takže mi můj koníček tiše a trpělivě toleruje a já jsem jí za to vděčný,“ dodává pokorně motorkář. 

FÍGL SE ZÁCLONOU

Mezi Jirkovy silné stránky patří především zručnost, ale také kreativita a nápady. Občas vymyslí způsob zdobení, který vyrazí dech i profesionálům. „Například můj poslední model pro kamaráda z Malečova jsem ozdobil modrou barvou se speciálními ornamenty. Nikdo netušil, jak jsem to vytvořil, a každý odhadoval, že to byla velmi náročná práce,“ usmívá se tajemně Jirka a po chvíli prozrazuje svůj speciální návod. „Vzal jsem kus staré záclony a přestříkal světlou barvou. Pak přišlo na řadu ještě několik nánosů různých odstínu modré a bylo hotovo,“ uzavřel.

MAGICKÝ FICHTL

Zálibu objevil Jirka už na základní škole, když dostal svou první motorku. „Tenkrát jsem měl klasického fichtla a chtěl jsem si ho nějak ozvláštnit. Jasně že to nebylo ještě ono, ale tam to nějak začalo. Od roku 2000 jsem tomu pak úplně propadl,“ vzpomíná nadšenec.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.