Žena z Náchodska vytvořila český rekord: Uštrikovala 166 párů ponožek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Žena z Náchodska vytvořila český rekord: Uštrikovala 166 párů ponožek

Ponožky v barvách pro pány
Ponožky v barvách pro pány (Foto Agentura Dobrý den)

Pořádnou zásobu ponožek upletla rodině, přátelům i úplně cizím lidem. Lenka Borůvková (57) z Červené Hory na Náchodsku tím reagovala na loňské zdražení energií. A mimoděk vytvořila nový český rekord. Přesně za 365 dní uštrikovala 166 párů fuseklí.

„Plést jsem začala poté, co se začalo šetřit s topením, a tak jsem chtěla nadělat ponožky známým, příbuzným i cizím lidem, prostě, kdo měl zájem. Takhle to celé odstartovalo,“ řekla milovnice pletení i háčkování, které piluje už od svých 12 let. „Je to můj koníček, kterým se ale snažím i něco přivydělat, protože jsem v invalidním důchodu,“ vysvětlila paní Lenka. „K číslu 166 jsem došla z data svého narození v lednu roku 1966,“ doplnila pletařka, kterou ruční práce drží v psychické kondici. Má radost, když vidí, že se její práce druhým líbí.

35 km příze

Na jeden pár ponožek spotřebovala asi 210 metrů příze, takže celkem použila téměř 35 kilometrů pletacího materiálu. Jedny fusky pletla v průměru sedm hodin. „Samozřejmě jsem si dělala přestávky, protože jinak bych si odrovnala karpály,“ usmála držitelka českého rekordu. Zapsala jej za nejvíce upletených ponožek za rok jedním člověkem Agentura Dobrý den v Pelhřimově.

Paní Lenka Borůvková se svými rekordními ponožkami.

Různé barvy i velikosti

Ponožky pletla pro pány, dámy i pro děti, takže v mnoha velikostech. „Také jsem udělala jednu ponožku pro silnější paní, která přišla po cukrovce o nohu a na druhou abnormálně silnou potřebovala pružnější volnější ponožku,“ dodala pletařka.

Není to poprvé

Českou rekordmankou se díky ručním pracím stala Lenka Borůvková už podruhé. Do české databáze rekordů se dostala už v roce 2020 za nejvíce ručně uháčkovaných nákupních tašek, tzv. síťovek, jedním člověkem. Za rok jich vyrobila 212. Nad jejich výrobou tehdy strávila necelých 900 hodin čistého času a spotřebovala 59 360 metrů příze.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.