Kreslí prezidenty, slavné i neznámé tváře: Bernadetta čaruje s tužkou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Kreslí prezidenty, slavné i neznámé tváře: Bernadetta čaruje s tužkou

Druhým prezidentem, kterého nakreslila, byl Petr Pavel.
Druhým prezidentem, kterého nakreslila, byl Petr Pavel. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, archiv firmy Koh-i-noor a Evy Bernadetty)

Má cit v ruce, skvělé oko a neuvěřitelnou trpělivost. Eva Bernadetta Kadlecová (45) dokáže s tužkou vyčarovat portrét, který bere dech. Naposledy byl ze své podobizny okouzlen německý prezident. Vzkázal autorce, že takový obraz si rád pověsí.

„Bylo to od něj milé. Přišlo od něj tolik pochvaly, že jsem z toho měla husí kůži, když mi to vzkazovali,“ řekla autorka. Frank – Walter Steinmeier není první hlava státu, kterou Eva Bernadetta nakreslila. „Už jsem udělala T. G. Masaryka, mám hotového Petra Pavla a ráda bych mu portrét věnovala. Ještě se chystám na Václava Havla. Když byl prezidentem, tak jsem ještě nekreslila. Čekám na tu pravou chvíli, už se těším,“ svěřila se. Eva Bernadetta v posledních letech udivuje veřejnost i kolegy umělce svým mistrným realismem zachyceným tužkou.

Její práce jsou na první pohled k nerozeznání od fotografií. Kreslení věnuje každou volnou chvíli. K vytvoření obrazu toho moc nepotřebuje. Jen kvalitní papír a sadu tužek různé škály sytosti černé, které má stále při sobě. Nad každým obrazem stráví týdny práce. Kreslí, když je v pohodě a potěšení, které jí to přináší, je z jejích děl vidět. Eva Bernadeta vytvořila řadu portrétů slavných osobností i zcela neznámých lidí. Zejména obrazy starý žen v jejím podání jsou fascinující. Kreslí podle fotografií a předlohu si podle svých slov pečlivě vybírá. Snaží se do obrazů vnést emoce i pozitivní energii. „Lákají mě charismatičtí muži. Dobře se na ně kouká a stejně tak se kreslí. Chtěla bych se pustit do Roberta de Nira i do ikon z Bondovek,“ popisuje plány autorka.

Eva Bernadetta kreslí tváře známé i neznámé.

Vymysleli nejčernější černou

Eva Bernadetta inspirovala světoznámého výrobce tužek firmu Koh-i-noor ke vzniku speciální tužky. „Potřebovala jsem co nejtmavší valér černé a s dosavadní nabídkou se mi to nedařilo podle představ. Zkoušeli jsme různé varianty a výsledek je boží,“ řekla na adresu novinky, která se v těchto dnech začíná objevovat na pultech v Česku. „S autorkou jsme se spojili poté, co jsme viděli její portréty. Pomohla nám při vývoji nové tužky, který nebyl vůbec jednoduchý. Trval několik let, náklady šly do milionů,“ řekl Lukáš Dušek z firmy Koh-i-noor. Podle jeho slov se tužka vyvíjí už stovky let. „Je to alchymie. To co funguje v laboratoři, nemusí fungovat v praxi. Výsledkem je speciální tužka, která není grafitová, ale dobře se kombinuje,“ dodal Dušek.

Sama se vypracovala

Eva Bernadeta je samouk. Při pohledu na její portréty by málokdo řekl, že se kresbě tužkou věnuje pouhých šest let. „Zpočátku jsem dělala hlavně barevné malby na zeď. Jednou jsem dostala nabídku navrhnout loutky do filmu. Nakoupila jsem si knihy a začala trénovat kresbu, především obličejů. Tři roky jsem dřela s tím, že jednou udělám výstavu v rodných Počátkách a to se mi podařilo. To mi posílilo a dodalo další chuť do práce. Kreslení mi přináší radost,“ svěřila se výtvarnice.

Nakreslila ježčí kalendář

Posledním počinem Evy Bernadetty je ježčí kalendář. Inspirovala se v přírodě a vytvořila obrázky, které hladí po duši a v mnohých evokují pohádkové příběhy. „Nepoužila jsem hotové práce, ale každou jsem namalovala speciálně pro daný měsíc. Ježčí obrázky doprovází báseň, kterou napsala Lea Kratochvílová,“ řekla Eva Bernadetta. Loni vytvořila kalendář poprvé. V něm byly hlavní hrdinou myšky.



Přečtěte si
bella.
25. 2. 2024 • 12:38

No moc Kadlecová nečaruje.Její Pávek je do podoby Masaryka, ale takhle ho naštelovali před volbami jeho poradci a holt to tak zůstane.Ani jeden z nich mi neučaroval.Ješitný Masaryk nám z kasy ubíral na Slováky a Pávek zas na Ukrajince.Oba si ale hrají na "tatíčky" demokracie Ráda si počkám na portrét Havla, to budea si do podoby "Dalajláma "

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.