Úchvatné obrazy mladého malíře z Olomouce: Jdu do přírody a maluju | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Úchvatné obrazy mladého malíře z Olomouce: Jdu do přírody a maluju

Michal Stratil při práci.
Michal Stratil při práci. (Foto archiv Michala Stratila)

Zurčící potok, šelest listí ve větru... Pohled na dechberoucí obrazy Michala Stratila (29) jakoby diváka přenesl přímo do přírody. Tam je mladý muž z Olomouce vytváří! Kus přírody, kterou mu zakrývá plátno, domalovává štětcem. Takto skladník Michal zaplňuje svá unikátní plátna. Tímto druhem tvorby se zabývá od roku 2018. „Dřív jsem se věnoval fotografii a graffiti. K obojímu se příležitostně vracím i teď. Když mám chuť vytvořit abstrakci nebo portrét, jdu a udělám to. Malba krajiny venku v plenéru je ale to, co mě naplňuje štěstím,“ svěřil se Aha! mladý malíř.

Dynamické obrazy Zmapovanou má přírodu poblíž své domoviny. Zajímavá zákoutí okolo Olomouce dokáže téměř dokonale přenést na plátno. „Doma mě malovat skoro ani nebaví. Je pro mě obrovský rozdíl vidět scénu naživo, nebo koukat do fotky. Venku dokážu daleko líp rozpoznávat barvy a hloubku celého prostoru. Dále pracuji s efektem časové tísně, nemám čas si s tím moc hrát a výsledkem jsou pak dynamické obrazy,“ vysvětlil Michal. Na důkaz, že nelenil a opravdu s sebou do přírody, třeba i do bahna, vzal stojan, barvy a plátno, si svá díla v místě vzniku fotí. Přechod mezi plátnem a přírodou někdy ani není na první pohled k poznání.

Hudba a bonsaje

Své zálibě Michal věnuje nejvíc času během dopoledne. S odpoledními šichtami v práci pak musí skloubit i další koníčky. „Přes deset let se věnuji hudbě a poslední dobou mě uchvátily bonsaje,“ říká závěrem.

S barvami k moři

Michal ve svých dílech zvěčňuje nejen okolí Olomouce. Malířské vybavení s ním putovalo třeba na dovolenou do Chorvatska, kde působivě zachytil barvy kopců, písčité pláže a průzračnost mořské vody.



Přečtěte si
lekno
23. 11. 2023 • 18:58

Nevšední talent.. Krásně maluje krajinky. A ty barvy.. Nádhera - jeho díla.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.