Zaprášený poklad z půdy: Našli stovku obrazů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Zaprášený poklad z půdy: Našli stovku obrazů

Restaurátor a galerista Tomáš Hejtmánek s posledním Kotrbovým obrazem, který namaloval ve svých 83 letech.
Restaurátor a galerista Tomáš Hejtmánek s posledním Kotrbovým obrazem, který namaloval ve svých 83 letech.  (Foto Arthouse Hejtmánek)

Malovat začal jen tak pro radost až po odchodu do důchodu. O osobním životě zapomenutého amatérského malíře Josefa Kotrby (†88) není nic známo, neexistuje ani jeho fotka.

Jaké bylo překvapení majitele domku v Králově Dvoře u Berouna, když připravoval nemovitost k prodeji a dal se do vyklízení věcí, které tam zůstaly po předchozích vlastnících. Na půdě totiž našel stovky zaprášených a částečně srolovaných pláten, o jejich existenci neměl nikdo ani ponětí. Restaurátor a majitel galerie Tomáš Hejtmánek (56), který se jel na nález podívat, hned poznal, že jde o pozoruhodná díla zapomenutého malíře Josefa Kotrby.

Pravděpodobný autoportrét Josefa Kotrby.

„O jeho osobním životě není známo téměř nic. Doufáme, že nám chystaná výstava pomůže získat nějaké informace o jeho osudu nebo podobě,“ řekl s nadějí Hejtmánek. Nezachovala se ani jeho fotografie. Ví se jen to, že se narodil v Praze a většinu života prožil v Králově Dvoře u Berouna, kde i zemřel. Povoláním byl akademický architekt. Na výstavě, která začíná 15. září v galerii Arthouse Hejtmánek v pražské Bubenči, bude k vidění rovnou stovka Kotrbových zrestaurovaných obrazů.

Hrabal ho miloval

Dva Kotrbovy obrazy jsou ve sbírce naivního umění v Litoměřicích. Zastoupený je také v soukromé sbírce Poetické galerie v Praze. Tři jeho obrazy byly součástí sbírky spisovatele Bohumila Hrabala (†82).

Neznali jste ho?

Víte něco bližšího o životě Josefa Kotrby? Neznali jste ho vy nebo vaši příbuzní? Nemáte dokonce jeho fotografii? Pokud ano, napište nám na mail aha@ahaonline.cz.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.