Po nocích ilustruje knížky pro děti: Obrázky, které berou dech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Po nocích ilustruje knížky pro děti: Obrázky, které berou dech

Tři čertice – ilustrátorka Petra Šolcová se svými postavičkami.
Tři čertice – ilustrátorka Petra Šolcová se svými postavičkami. (Foto Aha! – Helena Lacinová)

Okaté postavičky dětí, pohádkové víly, princezny, čerti či zvířátka náš svět obklopují stále častěji. Málokdo tuší, že za půvabnou krásou obrázků je zdravotní sestra Petra Šolcová (44) z Jirkova. V místní galerii má výstavu nazvanou Kouzelný svět dětských ilustrací.

Od útlého dětství ráda tvoří a hlavně kreslí. Když se jí paní učitelka v první třídě ptala, čím by chtěla být, už tenkrát bez váhání odpověděla, že malířkou. „Jako živějšímu dítěti mi prý stačilo dát do ruky papír a pastelky a byl klid, jak se smíchem vyprávěla paní vychovatelka rodičům,“ říká o sobě Petra Šolcová. Protože neměla ráda matematiku, vystudovala obor zdravotní sestra. Dopoledne chodí do práce, odpoledne se věnuje svým třem dospívajícím dětem a v noci maluje.

Přemluvil ji manžel

Ilustrace publikuje už deset let, přesto o ní málokdo ví. „Jsem hrozný introvert, ani sousedé nemají tušení, že jsem třeba ilustrovala pracovní sešity jejich dětí,“ přiznala se smíchem Petra. Výstava je to její první. „Přemluvit ji pomohl až manžel. Teprve, když jsem slíbila, že nebude muset mluvit, kývla,“ prozradila provozovatelka galerie Hana Zvalová.

Vyprázdnila šuplík

K básničkám, pohádkám a ke kreslení se Petra vrátila v dospělém věku kvůli svým dětem, ale spíš do šuplíku s tím, že až budou větší, tak si vše možná prohlédnou. Jednou ale našla na internetu výzvu ke spolupráci na vzniku pohádek pro nedonošená miminka a jejich rodiče. „Šuplík jsem otevřela a obsah poslala. A když pak vyšla v prosinci 2011 knížka Pohádky pro kulíšky, vzpomněla jsem si znovu na svůj dětský sen,“ říká ilustrátorka a zdravotnice v jedné osobě.

Kouzelný svět dětských ilustrací

Galerie Jirkov, Kostelní 47, Jirkov

Otevřeno: od pondělí do pátku 16.00 – 18.00, v sobotu 14.00 – 17.00

Potrvá do 1. července, vstup je zdarma



Přečtěte si
AHel
19. 5. 2023 • 18:44

Krásné a miloučké, bravo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.