Soutěž Zlatý oříšek: Nejtalentovanější děti Česka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Soutěž Zlatý oříšek: Nejtalentovanější děti Česka

Vítězové si také pochutnali na dortu.
Vítězové si také pochutnali na dortu.  (Foto Aha! – A. Malachovský, Zlatý oříšek )

Dělají, co je baví. Vedle nadání a píle ale mají i snahu se neustále zlepšovat. Devět nejtalentovanějších dětí z celého Česka včera ocenila porota soutěže Zlatý oříšek za rok 2023. Vynikají v hudbě, tanci, ale i vědě či umění.

Jaroslav Pokuta (11): Hraju na akordeon

Je z rodiny, kde rodiče hrají na harmoniku, a tak s nimi společně koncertuje. Jaroslav z Plané nad Lužnicí vloni absolvoval 25 akordeonových soutěží v Česku, i po celé Evropě. Většinu z nich vyhrál. „Peníze z výhry použiju na nový nástroj, abych se v hraní mohl posunout zase o něco výše,“ svěřil se. 

Erik Řehola (12): Jsem mistrem v agility

Vyhrál World Agility Open v Holandsku, kde obhájil titul z roku 2022. Erik z Teplic je aktuálním juniorským mistrem světa, se svým psem Skendym se umístil na prvním místě i v mistrovství ČR. “Vytrénovat mi ho trvalo dva roky, z výhry mu koupím nějaké dobroty a pak se uvidí,“ řekl hrdě. 

Adam Hoferek (14): Chci tvořit v Hollywoodu

Všechny postupy své činnosti si vymýšlí sám včetně hmoty na modelování. Adam z Hatě u Hlučína je výtvarník samouk a jeho sbírka čítá desítky figurek všech velikostí. „Rád bych vystudoval výtvarnou školu a tvořil modely do filmů v Hollywoodu,“ prozradil svoje vysněné plány.

Alex Faivre (14): V budoucnu do výzkumu

Alex z Uherského Brodu je držitelem stříbrné medaile z II. Mezinárodní olympiády v astronomii a astrofyzice pro juniory 2023 a vítěz 19. ročníku Astronomické olympiády kategorie GH 2021/2022. „Astronomii bych chtěl vystudovat a v dospělosti se podílet na výzkumu,“ popsal Alex. 

Marianne Rose Mladá (9): Pole dance na jedničku

Marianne Rose z Brna začala s gymnastikou, která jí dala ideální základ pro pole dance. Hned v prvním roce začala vyhrávat všechny soutěže, první místo obsadila i na mistrovství světa Pole Art v Itálii v roce 2022. „Část peněz půjde do cest do zahraničí, kde budu soutěžit,“ řekla.

Viktorie (12) a Kaiem (13): Válíme na parketu

Latinsko-americkým a standardním tancům se věnují Viktorie a bratranec Kaiem z Kojetína. Jsou čtyřnásobními mistry ČR a několika mezinárodních závodů. Na German Open obsadili 10. místo, což je nejlepší český výsledek za 20 let. „Zaplatíme lekce, tréninky a soustředění,“ popsali. 

Veronika (13) a Anna (12): Zpíváme po Evropě

Pražský sbor Radost reprezentovaly Veronika a Anna, které s ostatními dětmi zpívaly ve více než 20 zemích Evropy. Soubor má na repertoáru všechna slohová období i hudební žánry. „Výhru jsme investovaly do sborových mikin, které jsme dlouho plánovaly koupit,“ prozradila děvčata. 

Víte, že...

...kromě sošky vítězové získali 20 tisíc korun na své aktivity?

Slzy za Patricii

Předseda správní rady Nadačního fondu Zlatý oříšek připomněl zesnulou operní pěvkyni Patricii Janečkovou (†25), která se ve Zlatém oříšku stala vítězkou v roce 2010 (na snímku). Loni podlehla rakovině prsu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.