21. ročník soutěže Zlatý oříšek představil vítěze: To jsou mladí talenti Česka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

21. ročník soutěže Zlatý oříšek představil vítěze: To jsou mladí talenti Česka!

Vítězové slavnostně rozřízli dort ve tvaru oříšku.
Vítězové slavnostně rozřízli dort ve tvaru oříšku.  (Foto Aha! – Mária Rušinová )

Navštěvují základní školu, už však mají jasno, čemu se v budoucnu chtějí věnovat. Nasměrovalo je nadání, píle, chuť na sobě pracovat a zlepšovat se. Talent osmi dětí z celého Česka ocenila včera porota 21. ročníku soutěže Zlatý oříšek za rok 2019. Obdivuhodně zvládají hudební nástroje, tanec nebo šachy.

Roman Červinka (14) z Českých Budějovic

Housle jsem zdědil po rodičích Lásku k hudbě má Roman Červinka (14) z Českých Budějovic nejspíš v genech. Na housle hraje od čtyř let, již o dva roky dříve drnkal na nástroj rodičů. „Pamatuju si, že jsem si je bral a hrál na ně jako na basu,“ vzpomíná chlapec, který získal již mnoho ocenění v Česku i zahraničí. Navštěvuje základní školu a zároveň je nejmladším studentem Vídeňské univerzity.   

Jiří Bouška (8) z Kameniček: Chci být šachovým mistrem 

Šachy se naučil hrát Jirka Bouška (8) z Kameniček na Chrudimsku opravdu obdivuhodným způsobem. Když ještě neuměl číst, sám trávil mnoho času listováním v knihách o šachu a studoval tahy. „Každý víkend trávím na turnajích, chtěl bych být velmistrem,“ má jasno. Nyní se zabývá samostudiem hry z knih a počítačových šachových programů. „Loni jsem vyhrál zlatou medaili na mistrovství světa v rapid šachu,“ pochlubil se.

Daniela Valešová (13) z Broumova Balet je můj život 

Pro mimořádný talent ji přijali do hodin baletu už ve dvou a půl letech. Daniela Valešová (13) z Broumova na Náchodsku veškerý volný čas věnuje přípravě na sólovou dráhu. „Byla jsem taková hyperaktivní, k baletu jsem se dostala díky sestřenici,“ řekla Aha! s nadšením. Trénuje v souboru v Hradci i Broumově a navštěvuje mimo jiné individuální lekce sólistů Národního divadla. „Výhru, peníze, si nechám na letní soustředění, chci stihnout minimálně dvě,“ dodala.  

Z osmičky nejlepších

Mezi osm nejtalentovanějších dětí se probojovali také bikrosařka Štěpánka Fremlová (9) ze Skrbně na Olomoucku, akordeonista Viktor Stocker (10) z Kladrub u Vlašimi, všeuměl Kryštof Vaněk (14) z Holešova a taneční pár Martin Novák (13) s Natálií Vališovou (13) z Kroměříže.  

Tihle šli za svým snem

Slavnostního vyhlášení Zlatého oříšku se zúčastnili také vítězové z minulých ročníků, kteří své sny proměnili ve skutečnost. V roce 2000 to byl botanik Stanislav Vosolsobě, který se dnes živí jako buněčný biolog. O čtyři roky později si cenu převzal biketrialista Václav Kolář (28), šestinásobný mistr světa. Za hru na klavír získal ocenění v roce 2014 Jan Čmejla (16), který se loni zúčastnil úspěšného turné v Americe.  + 10 děti minulost Patroni soutěže (zleva) Václav, Stanislav a Jan.  + 10 děti noviny O Janu Čmejlovi deník Aha! informoval 15. 1. 2014. (zakroužkovat chlapce v brýlích) 

174 soutěžících

 Do celostátního kola se přihlásilo 174 dětí včetně dětských kolektivů. Odborná komise vybrala 21 finalistů a z nich osm ocenila. 

Víte, že...

...kromě sošky získali vítězové Zlatého oříšku 20 tisíc korun jako příspěvek na své aktivity?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.