Oblíbený ilustrátor za 56 milionů ve Zlíně: Takhle Ladu neznáte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Oblíbený ilustrátor za 56 milionů ve Zlíně: Takhle Ladu neznáte!

Malebné Dětské hry z roku 1936.
Malebné Dětské hry z roku 1936. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Jeho vyobrazení poetických scén z vesnického života milují děti i dospělí. Ale víte, jak malíř a spisovatel Josef Lada (*1887 – †1957) kreslil v počátcích? Jeho díla na výstavě v Galerii Desítka ve Zlíně vás možná překvapí.

Jde o největší letošní Ladovu výstavu v Česku. „Málokdy byly k vidění zcela rané umělcovy práce z období let 1905 až 1918. Stylově jsou tak odlišná, že v nich na první pohled člověk těžko odhalí jeho rukopis,“ popisuje díla kurátor výstavy Pavel Chmelík (52). Humorné kresby připomínají práci Luďka Marolda. „Soustředili jsme unikátní kolekci 60 prací v černobílém provedení. Humorně zachycují výjevy z měšťanského života. Mnohé byly určeny pro publikaci v časopisech. Návštěvníci tak mohou srovnat jeho začátky a pozdní charakteristickou tvorbu,“ přiblížil Chmelík.

Vnuk Josefa Lady (†69): Dědečkova pozůstalost nás živí dodnes!

Video se připravuje ...

Možná vás překvapí, že Lada byl také předchůdcem slavného Káji Saudka. „Byl zakladatelem komiksu u nás. I ten je zde k vidění,“ dodal Chmelík. Ladovo dílo svým laskavým humorem a originálním výtvarným pohledem na svět stále oslovuje všechny generace. „Jezdí návštěvníci z různých koutů republiky i ze Slovenska. Dát dohromady tak velkou výstavu bylo náročné. Jsou tu práce z národní galerie a mnoha dalších, Památníku národního písemnictví, muzeí i soukromých sbírek. Soustředili jsme 118 děl v hodnotě 56 milionů,“ poodhalil Chmelík.

Světový rodák z Hrusic

Lada je považován za jednoho z našich největších umělců. Jeho otec byl švec. Když bylo Josefovi půl roku, nešťastně upadl na ševcovský nůž, poranil si oko a viděl jen na jedno. To mu ale nezabránilo získat věhlas. I slavný Pablo Picasso řekl, že „je to ten největší, koho máme“. Jeho díla si oblíbily děti až v Japonsku a Jižní Americe. Známé jsou ale i jeho ilustrace ke Švejkovi. Měl zvláštní styl. Vše konturoval černou tuší. Pro jeho barevné obrázky se mu také říká evropský Walt Disney.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.