Výstava v Dubí: Zlatá ulička, Staroměstské náměstí, Říp... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Výstava v Dubí: Zlatá ulička, Staroměstské náměstí, Říp...

Staroměstské náměstí i s orlojem.
Staroměstské náměstí i s orlojem. (Foto Aha! – H. Lacinová, D. Malík, ČTK/L. Zavoral, Profimedia.cz)

Vyhlášené pražské památky i věhlasné stavby z dalších historických míst zpracované do porcelánových miniatur. Tak tohle ukazuje výstava Little houses – architektura v porcelánu v Dubí. Titěrných budov je v Domě porcelánu s modrou krví k vidění osmdesát!

„Myšlenka vytvořit porcelánové miniatury staveb vznikla už v roce 1991. Předlohami prvních modelů se staly především domy starobylé Prahy,“ uvádí autor výstavy Miroslav Kadlec, který je vyrábí se svou partnerkou Jarmilou Terezou Dobiášovou a syny Václavem a Matějem v rodinné firmě Art Studio Gemetrix (ASG) v Ohníči.

Z jednotlivých porcelánových domků lze sestavit soubory celých ulic či náměstí – například Zlatou uličku na Hradčanech, Staroměstské náměstí nebo i známé pražské věže. „Každý z domů je ručně zhotovený originál,“ uvádí Miroslav Kadlec. Rodina vytvořila v rámci výroby keramiky několik chráněných pracovních míst pro lidi s nejrůznějším postižením. Na práci týmu se lze podívat přímo v Ohníči nebo navštívit obchod v Prokopské ulici na Malé Straně v Praze.

Zlatá ulička jako malovaná. I ten modrý domek sedí.

„Moc se mi to líbí,“ řekla Adriana Strapačová (23), studentka, která na výstavu doprovázela tetu Magdalenu (70) z Prahy. „Jsem z miniatur nadšená,“ dodala s úsměvem seniorka. Aby ne, ty porcelánové baráčky, věže i kostely jsou vskutku nádherné.

Staroměstská mostecká

Tato věž je považována za jednu z nejkrásnějších gotických staveb v Evropě. Nachází se v Praze 1 na Starém Městě na Křižovnickém náměstí při pravobřežním vstupu na Karlův most na královské cestě. Je vysoká 64 metrů. Jedná se o gotickou věž postavenou společně s mostem Petrem Parléřem. Byla zbudována nejen jako součást opevnění, ale zároveň představuje i typ reprezentačního vítězného oblouku. Karel IV. totiž stanovil trasu korunovačních průvodů svých následovníků, která vedla přes nový gotický most.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.