Padesát let slavné »rakety«: Ten kopec potřebuje čepici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Padesát let slavné »rakety«: Ten kopec potřebuje čepici

Ještěd
Ještěd (Aleš Jungmann / Archív Severočeského muzea v Liberci)

Fenomén, architektonická ikona a symbol, umělecké dílo. Na svoji dobu revoluční! Vysílač na Ještědu slaví právě dnes padesátku! Sluší se to připomenout, jde o českou stavbu 20. století, navíc světově proslulou! Architekt Karel Hubáček (1924 – 2011) za ni dostal prestižní mezinárodní Perretovu cenu už v roce 1969, tedy čtyři roky před dokončením.

Tolik byl projekt vysílače s hotelem už ve světě známý. Vědělo se, že jsou využity nové technologie. Některé postupy byly chráněny československými patenty – zejména pak kyvadlo, vyrovnávající příčné kmitání stavby od statika Zdeňka Patrmana. Pozoruhodné je, že Hubáček šel do soutěže s odvážnou fúzí. Na kopci měly stát hotel a vysílač, dvě budovy, podobně jako tomu bylo do vyhoření původních objektů zkraje 60. let.

Odvaha mládí

Hubáček spojil hotel a vysílač v jedno a vyhrál. Porotu přesvědčil. Návrh z roku 1963 byl realizován od roku 1966 a stavba dokončena 1973. „Jako starý jsem si kolikrát říkal, že něco takového jsem mohl vymyslet jen z mladické nerozvážnosti. Později bych se do něčeho podobného pustit bál,“ usmíval se Karel Hubáček. Ocelový hrot rakety zapíchnutý do mraků působí majestátně až mysticky. Když jste nahoře, máte pocit, že tahle vesmírná loď musí co nevidět letět. Sochař Jaroslav Róna sem ostatně umístil Malého Marťana, který fňuká, že neví, jak se dostat domů.

Architekt Hubáček byl neuvěřitelně skromný.

Rotační hyperboloid

Ještěd je dnes podobně významný jako nedaleká Sněžka, proudí sem davy turistů, ve slunečných dnech tu napočítají i tři tisíce návštěvníků. „Dědeček mi vyprávěl, jak nápad vznikl. Šel jednou Pražskou ulicí v Liberci a kouká na protilehlý kopec. Napadlo ho, že by mu slušela čepice, že by se měl dotvarovat, a s tím pak šel do soutěže,“ vyprávěl vnuk slavného tvůrce Petr Hubáček, profesí psycholog a pedagog. Objekt je odborně popsán jako rotační hyperboloid. Základním nosným prvkem jsou dvě různě vysoké soustředné železobetonové trouby o průměru 5 m a 13 m, na kterých jsou na ocelové konstrukci zavěšena jednotlivá podlaží. Bez pláště by nám připomněl nejspíš oholený vánoční stromek.

„Hubáček byl vizionářem architektury, který i s omezenými prostředky socialistické plánované výstavby uměl vykouzlit tento úchvatný hrot Ještědu,“ připomněl architekt David Vávra. „Je to z pohoří zcela přirozeně a neopakovatelně vyrůstající jehla.“ Symbióza kamenité masy kopce a ocelového pláště je skutečně obdivuhodná.



Přečtěte si
Wholds Wholds
9. 7. 2023 • 22:08

Earn Dollars In Your Free Time…>> joinsalary-32d.pages.dev/

Wholds Wholds
9. 7. 2023 • 22:07

Money making home based work to start earning every day more than $600 simplydoing copy and paste work online. Previous month imade $18320 from this job andi gave this only 2 hrs from my whole busy day. Very simple to do work andregular earning from this are much better than other regular 9 to 5 jobs. Go tothis site right now for more info.
.

.

HERE ————->> crea­tewor­k.pa­ges.de­v/

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.