Pardubické krematorium slaví stovku: Natáčel se zde i Spalovač mrtvol | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Pardubické krematorium slaví stovku: Natáčel se zde i Spalovač mrtvol

Krematorium má nezvykle hojně zdobenou fasádu.
Krematorium má nezvykle hojně zdobenou fasádu. (Foto Aha! – Jitka Pecharová, Muzeum Pardubice, Bonton film, ara)

V Česku není známější a hezčí stavba krematoria, než je ta v Pardubicích. Architektonický unikát se proslavil i v kultovním filmu Spalovač mrtvol. Letos slaví 100 let od svého vzniku.

I když je krematorium místem smutného loučení, samotný objekt v Pardubicích působí svojí barevností, ornamentálností a lidovostí zvenku i zevnitř pozitivně a svým stavebním stylem lidem často připomíná perníkovou chaloupku. Právě touto neobvyklostí si mezi téměř třiceti dalšími krematorii v zemi vydobyl své postavení.

95 návrhů

Pozoruhodná stavba vznikala od roku 1919. Tehdy byl v Československu pohřeb žehem uzákoněn. Z celkem 95 přihlášených projektů na podobu Domu Světla dodaných od 81 autorů byl vybrán návrh architekta Pavla Janáka. Krematorium bylo vybudováno v rondokubistickém stylu a slovanskými motivy je vyzdobil František Kysela.

Na výstavu

„Návrh vyšel na celkový náklad 1,9 milionu korun a stal se manifestem českého národního stylu,“ uvedla Veronika Schiebelová, kurátorka výstavy, která na venkovních panelech odkrývá na dobových fotografiích historii vzniku a provozu krematoria. V roce 1958 byla budova zapsána na seznam kulturních nemovitých památek a v roce 2010 byla prohlášena národní kulturní památkou.

1968: Budova v kultovním filmu.

350 tisíc zpopelněných

První žeh se odehrál 28. září roku 1923. Zesnulou byla mladá žena Marie Řezáčová. „Bylo jí asi 24 let, když zemřela. Její matka pak napsala městu děkovný dopis a to jí odpustilo platbu za žeh,“ uvedla Monika Jelínková, vedoucí divize pohřebních sužeb. Do současnosti bylo v Pardubicích provedeno už téměř 350 tisíc kremací. Měsíčně probíhá v krematoriu zhruba 400 žehů.

Víte, že...

...pece v pardubickém krematoriu se do 30. let 20. století vytápěly koksem, poté svítiplynem? ...spalovací zařízení vybudované firmou Rottenbach z Bernu bylo v provozu až do roku 1995?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.