Největší zdravotnické zařízení v Česku FN Motol slaví 80. výročí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Největší zdravotnické zařízení v Česku FN Motol slaví 80. výročí!

Takto vypadá nyní. Pořádně se rozrostla. Ale dřevěné baráky ještě stojí.
Takto vypadá nyní. Pořádně se rozrostla. Ale dřevěné baráky ještě stojí. (Foto Aha! – D. Malík, FN Motol, ČTK/K. Mevald, J. Karas)

O její stavbě se začalo uvažovat už za první republiky. Okupace hitlerovským režimem však plány pozdržela. Dnešní Fakultní nemocnice v Motole tak začala fungovat až během druhé světové války, když chyběla nemocniční lůžka. Nyní slaví 80 let své existence.

Částečný provoz špitálu, který spadal pod státní všeobecnou nemocnici na Vinohradech, byl zahájen 4. ledna 1943. Důvod? Fašisté obsadili většinu existujících klinik na území Prahy a musel se řešit akutní nedostatek nemocničních lůžek. S myšlenkou provizorních dřevěných staveb přišli architekti František Čermák a Gustav Paul.

Spolkla 36 »mega«

Stavba 25 pavilonů, která vyšla na 30 milionů protektorátních korun, začala v srpnu 1941. Plus dalších šest na vnitřní vybavení špitálu. Veškeré náklady šly z původního fondu, který byl vytvořen před okupací a který spravoval prof. Arnold Jirásek. Hlavní lékařský poradce stavby doktor Diviš pak prosadil propojení jednotlivých pavilonů vytápěnými chodbami.

Životnost jen 15 let?

Protože nemocnice měla být pouze provizorní, byla její maximální životnost odhadována na 10 až 15 let. I proto bylo hlavním stavebním materiálem dřevo, které Němce v roce 1944 odradilo před plány ze špitálu vybudovat vojenský lazaret. Jeden z důstojníků měl dokonce stěnu chodby probodnout bodákem.

I přes prozatimní charakter však budovy sloužily pro zdravotnické účely až do roku 1997 a na svém místě mnohé stojí dodnes. Mimochodem, když po atentátu na Heydricha došlo k uzavření vysokých škol, stala se nemocnice útočištěm studentů medicíny! Dnes se jedná také o hlavní výukovou základnu posluchačů 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Víte, že...

... nejstarší zděnou budovou areálu je dnešní pavilon infekčních hepatitid, který se připojil v roce 1948 jako lupusní ústav? Stavba vznikla o 12 let dříve.

Plány za půl miliardy

Letos nemocnice zahájí projekt Motolského onkologického centra a stavbu simulačního centra za zhruba 500 milionů korun. „Na Západě má takové každá nemocnice,“ řekl Miloslav Ludvík (59), který špitál vede s krátkou přestávkou 23 let. V centru bude probíhat školení na neočekávané situace, jako třeba výpadek proudu uprostřed operace, při kterém se ale nespustí náhradní zdroje energie.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.