V Ostravě přežívá nejvíc kojenců | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

V Ostravě přežívá nejvíc kojenců

Přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Ondřej Šimetka.
Přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Ondřej Šimetka. (Blesk:Karel Janeček)

Rekordem se pyšní ve fakultní nemocnici v Ostravě. Mají nejnižší časnou novorozeneckou úmrtnost v Česku. A zároveň jako první v zemi získali zdejší gynekologové a porodníci certifikát excelence za léčbu rakoviny děložní sliznice.

Předčasné porody čítají 16,7 procent všech porodů v Moravskoslezském kraji. Rizikový je zde každý šestý porod. „Přes velký počet porodů maminek s patologickým těhotenstvím nebo dvojčetným těhotenstvím se nám daří mít nejnižší kojeneckou úmrtnost v Česku,“ potvrdil přednosta gynekologicko- porodnické kliniky Ondřej Šimetka.

Certifikát excelence získali za úspěšné robotické operace rakoviny děložní sliznice. „Výhodou robotické chirurgie jsou méně invazivní zákroky. Nezasahují příliš do těla, jsou rychlé, kvalitní a bezbolestné,“ popsal Šimetka.

Robotická operace nádoru: Vyléčená Miloslava Soukupová

Video se připravuje ...

Robotická operace nádoru

„Ztratila jsem klid, když mi zjistili zhoubný nádor dělohy poté, co jsem náhle začala krvácet,“ říká Miloslava Soukupová (70) z Ostravy, která podstoupila robotickou operaci nádoru. „Nechala jsem se přesvědčit k robotické operaci. Říkala jsem si, že ho přece řídí člověk,“ vzpomíná. Operaci vedoucí k úplnému uzdravení podstoupila v dubnu. „Bolesti jsem neměla a ani žádné jizvy na břiše,“ těší hudebnici, která řídí Lidovou konzervatoř a Muzickou školu v Ostrava.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.