Češi a Slováci se složili na unikátní gama nůž za 100 milionů. Zázrak díky sbírce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Češi a Slováci se složili na unikátní gama nůž za 100 milionů. Zázrak díky sbírce

Původní gama nůž.
Původní gama nůž. (Foto Profimedia.cz, ara)

Nemocný chlapec a vlna solidarity. Akci, která zajistila Československu gama nůž, spustil příběh Michala (tehdy 13) ze slovenského Martina. Díky Kontu Míša mohli před 30 lety gama nožem ošetřit v pražské Nemocnici Na Homolce prvního pacienta.

Peníze se vybíraly pro Michala Budínského, který se narodil s vadou cév a trpěl krvácením do mozku. Pomoci mu mohlo ošetření gama nožem. Jenže operace ve švédském Stockholmu stála v přepočtu 790 tisíc tehdejších korun. „Sbírka probíhala v euforii po kolapsu komunistického režimu. Tehdy neexistoval internet ani mobilní telefony, díky kterým dnes vyberete miliony během jediného koncertu. Místo toho se prodávaly samolepky na všech benzinkách a poštách, televize zdarma vysílala reklamní šot s logem Konta Míša, sbírky se pořádaly na školách, v závodech,“ vzpomíná docent Roman Liščák, primář oddělení stereotaktické a radiační neurochirurgie Nemocnice Na Homolce.

První byla sestra

Nakonec sbírka zaplatila nejen zákrok pro Michala Budínského ve Švédsku, ale za sto milionů korun mohla pořídit pro Československo vlastní gama nůž. Získala ho právě Nemocnice na Homolce.

Samolepky s logem Konta Míša se prodávaly téměř všude.

„Tehdy věděl o gama noži opravdu každý. Než jsme dostali do povědomí veřejnosti princip léčby, obraceli se na nás pacienti se vším, třeba abychom jim gama nožem operovali žlučník,“ líčí docent Liščák a dodává, že k takovým zákrokům není gama nůž vůbec určen. Poprvé »řízl« přesně před třiceti lety. V prvním týdnu ošetřili pět pacientů. „První jsme léčili zdravotní sestru s cévní malformací mozku, tedy stejným onemocněním, jako měl chlapec Míša, který stál na začátku celé sbírky,“ uzavírá docent Liščák.

Ostří z paprsků

Gama neboli Leksellův nůž pochopitelně není skutečný nůž. Jde o přístroj, který ozáří vysokou dávkou gama paprsků chorobné ložisko v mozku, ale ušetří zdravou tkáň. Za třicet let lékaři Nemocnice Na Homolce provedli více než 24 000 operací gama nožem.

Víte, že...

...původní gama nůž, pořízený ze sbírky, už v roce 2009 nahradil modernější model? Největším dárcem mezi podniky byl nábytkářský gigant IKEA, z osobností pak Václav Havel.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.