Antonio byl 14 let slepý: Kapky mu vrátily zrak | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Antonio byl 14 let slepý: Kapky mu vrátily zrak

Zabral až léčivý gel Vyjuvek.
Zabral až léčivý gel Vyjuvek. (Foto Twitter, University of Miami)

Antonio Carvajal (14) z Kuby strávil většinu svého života slepý. Teď může s kamarády hrát hry a bez obav chodit venku díky vynalézavému lékaři z Floridy. Vrátil mu zrak s pomocí revolučních kapek s herpesvirem.

Antonio od narození trpí dystrofickou bulózní epidermolýzou, které se také říká nemoc motýlích křídel. Vzácná dědičná choroba postupně mění soudržnost kůže a činí ji velice křehkou a lehce zranitelnou. I mírný tlak nebo tření pak způsobí špatně zahojitelné puchýře a bolestivé rány na kůži a sliznicích. Nemocní mají často i citlivější oční rohovku a trápí je záněty spojivek. Nebohému Antoniovi nemoc zjizvila oční rohovky natolik, že brzy neviděl ani na krok. Zoufalá chlapcova rodina v roce 2012 odjela z rodné Kuby do USA, aby mohl Antonio podstoupit operaci, která by mu ulevila.

Jenže ani po několika náročných operacích se mu zrak nevrátil na dlouho. Nakonec však svitla naděje, chlapci se podařilo dostat do klinické studie léčivého gelu Vyjuvek, který používá neškodnou verzi herpesviru k opravě poškozených genů.  Experimentální lék skutečně zabral a Antoniova kůže se počala uzdravovat. Když však lékař Alfonso Sabater z Očního instituti Bascoma Palmera na Univerzitě v Miami, viděl, jak se chlapcův stav zlepšuje, napadlo ho využít léčivý gel jako oční kapky a vrátit mladému Kubánci jeho zrak. „Minulý rok se podařilo vyléčit jeho pravé oko, teď pracujeme na tom levém,“ nadšeně vysvětlil Sabater.

Drahá léčba

Gel Vyjuvek se sice velice účinný, ale také nesmírně drahý. Léčba jednoho pacienta vyjde přibližně na 13,7 milionu korun, protože se musí upravit přesně pro geny každého nemocného, aby byla šance na úspěch co nejvyšší a neprojevily se nežádoucí účinky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.