Podzim přináší majitelům hafanů řadu úskalí: Psí strasti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Podzim přináší majitelům hafanů řadu úskalí: Psí strasti!

Pozor na kaštany!
Pozor na kaštany! (Foto Krmiva Pučálka, scom, ara)

Podzim plný krásných barev je pomalu tady. A s ním pro majitele čtyřnohých miláčků přichází i jedno z nejnáročnějších období. Ani procházka ve sněhu se, co se týče úklidu, nevyrovná blátivé podzimní slotě. K tomu přesrsťování, všudypřítomné zákeřné jedovaté plody a každému je jasné, proč podzim tolik milujeme.

Zvládněte přesrsťování

Přesrsťování je přirozený proces, při kterém letní srst vypadává, aby udělala místo zimní. Můžeme si ho ulehčit. Vhodné je dávat zvířeti kvalitní krmivo s vysokým podílem bílkovin. „Organismus mazlíčka může období přesrsťování lépe zvládnout, když jeho tělo podpoříte přírodními doplňky stravy. Ty můžete přidávat do krmiva buď každý den, nebo zařadit minimálně tři měsíce před přesrsťováním. Vhodné je zvolit pivovarské kvasnice, dále oleje lněný, lososový, z konopných semen či z tresčích jater,“ radí Martin Pučálka, odborník ze společnosti Krmiva Pučálka. V období línání koupejte zvíře 2x týdně kvalitním psím šamponem a důkladně vyčešte. Množství chlupů v domácnosti se výrazně sníží.

Podpořte imunitu

I imunita zvířete dostává na podzim zabrat. Jejím základem je přitom pravidelný pohyb, vyvážená strava a k tomu doplňky. „Vhodné je přidávat do stravy každý den čistý vitamin C v sypké podobě společně s olejem z ostropestřce, který můžete střídat například s olejem z tresčích jater. Oba oleje podporují u zvířete vitalitu a imunitu, jsou bohaté na vitamíny, ale i na omega 6 nenasycené mastné kyseliny,“ doporučuje Martin Pučálka.

Blechy nikdy nespí

Přestože se může zdát, že v chladnějších dnech není třeba chránit psy proti parazitům, není to pravda. Klíšťata je stále mohou potrápit a blechy v teplém kožíšku jsou problém i v zimě. I dlouhodobější přípravky přitom vydrží maximálně čtvrt roku, a ty aplikované na začátku léta už ztratily sílu. Je třeba je obnovit.

Pozor na jedy

I v podzimní přírodě je třeba dávat pozor na to, aby se pes neotrávil. Jedovatý je pro něj nejen tis a jeho plody, ale třeba i břečťan, koňský kaštan – jírovec maďal nebo žaludy. Tyto plody jsou možná lákavé na hraní pro děti, ale psy před nimi chraňte. Nebezpečné jedy, které se v domácnostech na podzim objevují častěji, jsou i čokoláda nebo nemrznoucí směs.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.